V.F. u Postani student

Danas je dan kada učenici počnu jedva čekati Božić: Podsjetit ćemo te kako izgleda prvi dan škole

Sretan početak nove školske godine svima koji slave!

4. rujna 2023 14:47
Početak školske godine

Početak školske godine Foto: Canva

Danas je prvi dan škole. Mi studenti, hvala Bogu, imamo još mjesec dana lufta do početka nove akademske godine. Nije da nam je baš super jer učimo za jesenski rok, ali ipak nam je u jednu ruku bolje nego školarcima.

Misliš da nije? Radije bi se vratio u školu i imao učeničke brige nego studentske? Tu smo da te podsjetimo na one školske dane koji su nekima tek nedavno postali prošlost, a nama starijim studentima već blijede u sjećanju

Možeš misliti! Nikada nam neće izblijediti. Neke traume vječno ostaju s nama. Pomoći ćemo ti da se prisjetiš kako izgleda prvi dan škole.

1. „Danas je prvi dan škole, nećemo ništa raditi…“

Koliko si puta lagao samome sebi? Ujutro si govoriš da će današnji dan biti mačji kašalj. Nećete morati pisati bilješke, nećete dobiti zadaću, sve će biti opušteno. Danas je dan kad ćeš konačno vidjeti prijatelje koje nisi vidio cijelo ljeto. A onda šok! Uvijek ima onih profesora koji su za prvi dan pripremili prezentaciju nastavnog plana i programa za učenike. I naravno da očekuju od tebe za zapisuješ bilješke u bilježnicu. A ti, naravno, nisi ponio bilježnicu jer si mislio da ti neće trebati. I onda se moraš okrenuti i pogledom snimiti tko uopće ima bilježnicu pa ga moljakati za papir.

Međutim, postoji još i gori tip profesora. Onaj koji zadaje zadaću odmah prvi dan! Kako niste još obradili novo gradivo, ovaj tip profesora će ti za zadaću zadati gradivo od prošle godine. Čisto za zagrijavanje i ponavljanje. Ti sigurno cijelo ljeto nisi olovku uzeo u ruku. Prvi dan škole ćeš dobiti upalu mišića na prstima od pisanja.

2. „Kako ste proveli ljetne praznike?“

Ako ti je danas prvi dan u novoj školi, primjerice, tek si krenuo u srednju, onda očekuj predstavljanje na SVAKOM POJEDINOM SATU DANAS. Sjećaš se toga? Profesor vas pozdravi, kaže vam nešto o sebi, što očekuje od vas, kakve ćete obaveze imati…

A onda kaže: „A sad ste vi na redu. Recite mi kako se zovete, odakle ste i čime se bavite u slobodno vrijeme.“ Ili još gore, ako si tek upisao srednju, onda obavezno svatko mora reći razlog zašto je upisao baš taj smjer. Kao da itko na svijetu zna odgovor na to pitanje.

Jedno od tipičnih pitanja je i kako ste proveli ljetne praznike. I onda sjediš na svom mjestu i znojiš se čekajući da dođe red na tebe. Usput slušaš o zabavnim i nezaboravnim praznicima svojih razrednih kolega. Ti već sve znaš o njima jer si vidio slike i storyje na Instagramu. A kako je tvoje ljeto izgledalo? Upravo tako. Gledao si tuđe objave na Instagramu po cijele dane.

3. „Očekujem da svi imate udžbenike idući sat!“

Kako je tek prvi dan nastave, nisu još svi nabavili školske knjige. Iako pravilnik dopušta da učenici na početku nastave nemaju neko vrijeme sve knjige, mnogi profesori to neće dopuštati. S druge strane, mnogi učenici će se pretvarati da nisu još nabavili školske knjige samo da ih ne moraju nositi. Najgore je kad odmah prvi dan imaš blok sat pa onda idući sat morate početi obrađivati gradivo. Ili ono kad nitko ne ponese opremu na prvi sat tjelesnog pa profesor izgubi živce jer su svi u dvoranu ušli u tenisicama u kojima su došli u školu.

Da te podsjetimo, koliko točno knjiga i bilježnica nosiš na faks? Vjerojatno samo jednu bilježnicu ako nešto slučajno treba zapisati. Primjerice, termine kolokvija. I to je uglavnom to. Ako nosiš više od dvije bilježnice na faks, znači da si brucoš. Ne osuđujemo te. Mi smo na prvoj godini faksa kupili po jednu bilježnicu za svaki kolegij dok se nismo opametili. Mučno nam je od pomisli da moramo nositi pun ruksak knjiga i bilježnica svaki dan u školu.

4. „Kad je idući praznik, blagdan, koliko do Božića, gdje ćeš za Novu?“

Iako su praznici upravo završili, prva stvar o kojoj ćeš se na prvi dan škole informirati je kad je idući praznik i pada li na radni dan. Idealno bi bilo kad bi svaki praznik pao na petak ili ponedjeljak da imaš produženi vikend. Naravno, tu je i križanje dana do Božića i promišljanje o tome gdje ćeš s ekipom za doček Nove godine. Praznici su još daleko, a kad konačno dođu, možemo ti garantirati da se nećeš odmoriti nego ćeš cijele praznike razmišljati o tome da moraš učiti, pisati zadaću i čitati lektiru. Dakako, ništa od toga nećeš napraviti. Samo ćeš se nasekirati.

Ali znaš što zaista jest blizu?

Rok za prvu lektiru koju moraš pročitati do kraja mjeseca.

Još vijesti