V.F. u Vijesti

Rusi predstavili nove školske udžbenike povijesti: Uveli cjelinu o ratu s Ukrajinom

Učenici će ih koristiti od nove školske godine.

9. kolovoza 2023 13:40
Udžbenik će biti nadopunjen završetkom rata

Udžbenik će biti nadopunjen završetkom rata Foto: Canva

Ruski učenici će već od nove školske godine u školama koristiti nove udžbenike povijesti u kojima je dodana lekcija o ratu s Ukrajinom. U novim udžbenici se tako brani ruska invaziju na Ukrajinu, piše The Guardian.

Kremlj je pooštrio kontrolu nad povijesnim narativom u školama pod Vladimirom Putinom, a kontrola se znatno povećala otkako je predsjednik pokrenuo sveobuhvatni rat protiv Ukrajine 2022. Invazija na Ukrajinu, koju Kremlj naziva „posebnom vojnom operacijom“, mladim se Rusima sve više predstavlja kao dio povijesne misije Moskve.

Predstavljajući novu knjigu namijenjenu 11. razredu, 17-godišnjacima, na tiskovnoj konferenciji u Moskvi, ruski ministar obrazovanja, Sergey Kravcov, rekao je da je cilj materijala „prenijeti ciljeve [ofenzive u Ukrajini] školskoj djeci“, za koje je rekao da su „demilitarizacija i denacifikacija“, ponavljajući Putinove deklarirane ciljeve kada je prošle veljače poslao trupe u Ukrajinu.

Knjiga pokriva razdoblje od 1945. do 21. stoljeća, a Kravcov je rekao da će biti u svim školama 1. rujna. Knjiga je napisana za nešto manje od pet mjeseci kako je rekao Kravcov.

U knjizi se citira Putin

„Nakon završetka specijalne vojne operacije [u Ukrajini], nakon naše pobjede, ovu ćemo knjigu dodatno dopuniti“, dodao je.

Nova povijesna knjiga također navodi da je glavni cilj Zapada „destabilizirati situaciju unutar Rusije“, a Moskvu prikazuje kao žrtvu zapadne agresije koja se bori za svoje postojanje.

Opisujući podrijetlo rata u Ukrajini, knjiga citira Putina, koji je opetovano tvrdio da je invazijom na Ukrajinu rat započeo kako bi se „okončale borbe koje je započeo zapad”. Povijesna knjiga također opisuje Ukrajinu kao „umjetnu državu“, ponavljajući Putinov dugački esej O povijesnom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca, u kojem se navodi da je „Rusija doista opljačkana“ kada je Ukrajina stekla neovisnost 1991.

Predsjednikov pomoćnik Vladimir Medinski, koji je poznat po svom konzervativnom pogledu na povijest i kojeg su kritizirali neki povjesničari, pohvalio je brzu produkciju knjige.

Predstavlja se državno stajalište o ratu

„U tako kratkom vremenu kod nas nikada nije nastao udžbenik. Autori su to napisali praktički svojom rukom“, rekao je te je dodao da udžbenik predstavlja „državno stajalište“.

Rusija je tijekom svoje ofenzive u Ukrajini pokrenula akciju kojom pokušavaju slomiti neslaganje, a ona se proširila i na obrazovanje. Tako je Ruskinja u travnju oduzeta ocu nakon što je u školi nacrtala sliku podrške Ukrajini. Ruski sud također je osudio bivšeg profesora povijesti na pet i pol godina zatvora zbog kritiziranja rata na internetu.

Nakon početka operacije u Ukrajini, u ruske škole uveden je novi predmet, „Razgovori o važnim stvarima“, koji je trebao usaditi djeci domoljublje. Tema je uključivala potrebu da učenici već sa osam godina shvate da voljeti svoju zemlju znači spremnost „nositi oružje u njezinu obranu“ u opasnim vremenima.

Izvor: The Guardian

 

Još vijesti