V.K. u Vijesti

[VIDEO] Tisuće studenata ostalo zatočeno u Ukrajini: 'Nikada nisam mislio da ću trčati za životom'

Prema podacima ukrajinskog Mnistarstva znanosti i obrazovanja, čak je 80 tisuća internacionalnih studenata u Ukrajini!

28. veljače 2022 11:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sve oči svijeta uprte su u Ukrajinu od prošlog četvrtka od kada je krenula ruska invazija u jutarnjim satima. Studenti koji su birali Ukrajinu za svoju razmjenu za vrijeme studiranja, našli su se u situaciji opasnoj po život, a dio njih je i dalje zatočeno.


Kako piše Rollingstone, Ismail Adedolapo je 23-godišnji student iz Nigerije koji studira u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, kojeg su šokirali zvukovi eksplozija tog četvrtka.
„Moja djevojka i ja smo bili budni cijelu noć i doslovno gledali kako se sve odvija ispred naših očiju“, kaže on.


Ismail i njegova djevojka, također studentica, evakuirani su iz njegovog stana i uhvatili su vlak za Lavov u zapadnom dijelu zemlje. „Nikada nisam mislio da ću ovako trčati za životom, a to znači puno ako to kažem kao Nigerijac“, kazao je student za Rolling Stone.


>>>Studentica iz Kijeva probudila se uz zvukove eksplozije: 'Ljudi su ovdje spremni na rat'<<<


U Ukrajini je oko 80 tisuća internacionalnih studenata


U međuvremenu, Nazish Ehtesham, 19-godišnji student iz Indije koji je studirao na Ternopilskom nacionalnom medicinskom Sveučilištu, pridružio se ranojutarnjoj borbi u svojem susjedstvu za hitne zalihe hrane. „Bio je totalni kaos“, kazao je. „Svi su trčali u supermarkete kako bi kupili namirnice, ali dućani nisu primali kartice. I zato su svi trčali prema bankama kako bi podigli gotovinu“, priča student.


Prema podacima Ukrajinskog Ministarstva obrazovanja i znanosti u Ukrajini je oko 80 tisuća internacionalnih studenata, od čega najveći dio dolazi iz Indije, a slijede Maroko, Azerbajdžan, Turkmenistan i Nigerija. Neki studenti kazali su da su ih je u Ukrajinu privuklo pristupačnije obrazovanje nego što su to mogli pronaći u svojim državama.  Drugi pak tražili „bolji i sigurniji život“.


>>>Potresna ispovijest hrabre, mlade djevojke godinu dana nakon razornog potresa: 'Vratila sam se jača nego prije...'<<<


Zbog invazije ruskih snaga na Ukrajinu, brojni su transportni sustavi bili paralizirani, što je ostavilo velik broj ukrajinskog stanovništva ranjivim i bez utočišta, među kojima su i strani studenti koji nisu sigurni u svoju budućnost, a niti što činiti dalje. „Ovo je poprilično sumorna situacija, da budem iskren“, kaže Adedolapo. „Mnogo je gore za strane studente bez pouzdane ambasade ili plana izlaska“, nastavlja.


"Životi su bezvrijedni za neupućene vođe ovog dijela svijeta"


Studenta s Međunarodnog sveučilišta u Kijevu, Coya Emeralda, također su u četvrtak probudile bombe i eksplozije. Ovaj 26-godišnji nigerijski student planirao je upisati studij informatike nakon što završi studije ukrajinskog jezika. Emerald kaže da je stigao u Ukrajinu misleći da je tamo sigurnje okruženje nego u Nigeriji.


On je, kao i mnogi, mislio da predsjednik Rusije Vladimir Putin neće napasti Ukrajinu iako su tenzije bile iznimno visoke, jer je u nedavnom govoru Putin opisao narod Ukrajine kao svojim „prijateljima, kolegama i ljudima vezanima krvlju“, no očito je došlo do promjene mišljenja.


„Za mene je ovo nestvarno, životi su bezvrijedni za neupućene vođe ovog dijela svijeta“, kaže student. On je u četvrtak, na dan napada objavio video s recepcije svog sveučilišnog hostela, gdje su on i drugi studenti pronašli upute za odlazak u obližnje sklonište.



"Ne mogu se vratiti kući zbog vjere. Što sada?"


Ostali se studenti suočavaju s dodatnim otežavajućim okolnostima u ionako već teškoj situaciji. „Ne mogu se vratiti u Iran zbog vjerskih razloga. Što da radim sada?“, pita Mahdi, 21-godišnji student stomatologije Međunarodnog sveučilišta u Kijevu koji je u pet mjeseci od kada je u Ukrajini, promijenio vjeru i postao kršćanin, što njegov povratak u Iran također čini iznimno opasnim za njega.


>>>IZ MORH-a raspisali natječaj, traže 150 kadeta: Stipendija, smještaj, vozački, laptop – sve osigurano<<<


Mahdi kaže kako se nada da će ga neka druga država prihvatiti kao izbjeglicu, a do tada se s ostalim studentima nalazi u skloništu ispod parkirališta njihovog hostela.


Studenti su koristili društvene mreže kako bi sa svojim matičnim vladama podijelili svoje lokacije, ali i kako bi ih tražili da iznajme avione za evakuaciju. Osim toga, studenti koji su u skloništima, preko društvenih mreža dijele i savjete drugima kako da čim prije pronađu sklonište, a dijelili su i hitne brojeve telefona za zaglavljene studente.


„U Ukrajini se sada nitko ne osjeća sigurno. Tužno je da je došlo do ovoga“, kaže student Omotayo. „Studenti paničare i planiraju se seliti“, dodaje.


Srećom, neke su se vlade oglasile i navele prve planove evakuacije studenata iz Ukrajine, među kojima je bila Indijska ambasada. Oni su tijekom četvrtka objavili nekoliko priopćenja za svoje studente. U svom prvom priopćenju Ukrajinskom predsjedniku, naveli su kako je preko 15 tisuća njihovih studenata „zaglavljeno u Ukrajini u raznim regijama“, te da mole ukrajinsku vladu za pomoć u obliku hrane, vode i sigurnosti za svoje studente. U narednim priopćenjima su iz ambasade poručili su studentima da koriste Google Maps kako bi čim brže pronašli skloništa ako čuju zračne sirene.


>>>Nova talibanska pravila za afganistanske studentice: Predavanja kraća da se ne druže s muškim kolegama<<<


Nema konkretnih informacija o evakuacijama


Uz Indijsku ambasadu, oglasili su se i iz Nigerijskog Ministarstva vanjskih poslova i kazali da su „sa iznenađenjem“ primili izvještaje o ruskoj invaziji i da će pomoći ljudima u evakuaciji kada aerodromi budu otvoreni. Uz njih, i Iransko se Ministartvo vanskih poslova oglasilo po pitanju sigurnosti svojih građana koji žive u Ukrajini. Rolling Stone je kontaktirao sve spomenute ambasade za više informacija o evakuaciji studenata, no, nisu dobili odgovor.


Taj četvrtak navečer, Ehtesham je sjedio s kolegama u hostelu, čitao sve novosti vezane uz rusku invaziju, dok im je naredni ispit koji su trebali pisati u petak, očito otkazan. „Čujemo sirene posvuda okolo“, kaže student i spominje da je u komunikaciji s prijateljima i obitelji u Indiji, da čitaju novosti i da samo čekaju da budu evakuirani. „Svi se boje“, komentira.


>>>Horor priča studentice: 'Oko sebe sam vidjela prestrašena lica žena i ružna lica muškaraca koji mrze žene'<<<


Adedolapo se s druge strane nada da će doći uskoro do Poljske ili neke druge zemlje koja je pod zaštitom NATO-a. „Vjerojatno će mi viza biti odbijena zbog zemlje podrijetla, ali ovo mi je jedina izvediva opcija“, kaže student iz Nigerije. „Svakako bolje i to nego čekati da ruska vojska bombardira Kijev“, smatra student.


Student kaže da se osjeća kao da su on i njegova djevojka ostavili svoje živote i karijere iza sebe. „Jedno je sigurno“, dodaje, “Ne možemo se vratiti u Ukrajinu sve dok je ona pod ruskom kontrolom“, završava student.

Izvor: rollingstone.com





Još vijesti