P.S. u Postani student

Tko ima pravo na jednokrevetne sobe u studentskim domovima? Evo što je potrebno za prijavu

Rok za prijavu i podnošenje molbe je do 1. rujna ove godine

13. srpnja 2023 12:03
Studentska soba

Studentska soba Foto: Canva

Studentski domovi u Zagrebu na raspolaganju imaju raznovrsne kategorije smještaja. Od jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih soba, a studentima su, naravno, najzanimljivije takozvane „samice“.

Jednokrevetne sobe pružaju razne pogodnosti studentima tijekom samačkog života, pogotovo zbog učenja tijekom ispitnih rokova i mira koji im je potreban. No, jednokrevetne sobe u zagrebačkim studentskim domovima ipak može dobiti samo jedna vrsta studenata i to ona kojima su takve sobe najpotrebnije.

Studenti sa zdravstvenim teškoćama

Radi se o studentima sa zdravstvenim teškoćama koji imaju pravo prijaviti se za dobivanje jednokrevetnih soba. Naime, oni podnašaju molbu Službi za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Studenti sa zdravstvenim teškoćama Zavodu šalju svu potrebnu dokumentaciju sve do 1. rujna ove godine, a oni će napraviti listu sa studentima prema težini njihovih teškoća prema kojoj će studenti ostvarivati pravo na jednokrevetne sobe, „bez kontraindikacija za smještaj u jednokrevetne sobe u studentskom domu“, kako navodi zagrebački Studentski centar na svojim službenim web stranicama.

Odlučuje Povjerenstvo specijalista školske medicine

Od ostalih uvjeta, pišu i tko sve od studenata s zdravstvenim poteškoćama ima pravo ponijeti molbu i sudjelovati u prijavi za dobivanje jednokrevetnih soba. To su učenici koji su završili srednju školu tekuće školske godine, odnosno brucoši, te studenti fakulteta i visokih učilišta.

O pravu na smještaj u jednokrevetnim sobama odlučivati će Povjerenstvo specijalista školske medicine, a izradit će i listu studenata kojima ne preporučaju smještaj u ovu kategoriju smještaja zbog zdravstvenih kontraindikacija.

Prethodnih godina, studenti sa zdravstvenim poteškoćama uz molbu morali su priložiti preventivni zdravstveni karton studenta ili srednjoškolca, postojeću medicinsku dokumentaciju prema indikaciji, stručne upute Službe za školsku i adolescentnu medicinu te objavu rokova za dostavu zahtjeva. Više o potrebnim dokumentima, prijavi i kriterijima možete pronaći u Pravilniku o smještaju ili ovdje na LINKU.

Još vijesti