V.F. u Vijesti

Problemi njemačkih studenata: Deseci tisuća studenata bez smještaja, a stanarine iznose i po 700 eura mjesečno

Mnogi studenti još uvijek nisu pronašli smještaj.

26. listopada 2023 15:20
Njemački studenti se suočavaju s teškom situacijom

Njemački studenti se suočavaju s teškom situacijom Foto: Canva

Jedan od aktualnih problema je svakako poskupljenje nekretnina. Studenti koji nisu uspjeli ostvariti pravo na smještaj u domovima su se našli u problemima jer moraju plaćati visoke stanarine koje si teško mogu priuštiti. Čini se kako nije samo kod nas teška situacija po tom pitanju. Deseci tisuća studenata u Njemačkoj nemaju smještaj iako je fakultet već počeo, a mala je vjerojatnost da će ga uspjeti pronaći u studentskim domovima ili unajmiti stan ili sobu po prihvatljivoj cijeni.

Zbog toga je Savez studenata u Göttingenu, gradu u središnjoj Njemačkoj, iznajmio hotel u kojem studenti mogu boraviti po sniženim cijenama prvih nekoliko tjedana semestra, a jedan je kamp u Münchenu ponudio mogućnost studentima bez smještaja da borave kod njih po sniženim cijenama. Inače, studenti koji žive u Münchenu moraju u prosjeku izdvojiti oko 720 eura mjesečno za stanarinu, piše DW.

Prema istraživanju istraživačkog Instituta Eduard Pestel, Njemačkoj nedostaje više od 700.000 stanova, posebno po pristupačnim cijenama. Stanarine su drastično porasle, posebno u velikim sveučilišnim gradovima.

Posebno teško stranim studentima

Broj studenata u Njemačkoj povećao se za oko jedan milijun, dosegnuvši oko 2,9 milijuna u posljednjih 12 do 15 godina. Thomas Schmidt, predstavnik za socijalna pitanja Općeg studentskog odbora (AStA), kaže da je pronalaženje smještaja jedan od najčešćih problema zbog kojeg im se studenti obraćaju za pomoć, a posebno je teško stranim studentima.

„Pojedini studenti mogu unajmiti smještaj uz financijsko jamstvo od svojih roditelja, ali studentima iz inozemstva je to posebno teško jer često nemaju takvo jamstvo“, ispričao je Schmidt. Da bi olakšala situaciju, njemačka koalicijska vlada najavila je ove godine saveznu subvenciju od 500 milijuna eura u sklopu programa za stanovanje mladih. Ministarstvo za stanovanje, urbani razvoj i izgradnju kaže da je plan da se ta subvencija isplati 2024. i 2025. godine. Ipak, studenti koji su bez smještaja u ovome trenutku će se, nažalost, morati snaći na neki drugi način.

Izvor: DW

Još vijesti