V.K. u Nakon predavanja

[OPREZ] Studenti na meti prevaranata! Lažni stanodavci pokupe 'kaparu' i nestanu – evo kako se zaštiti

Osim manjkave ponude i sve viših cijena najma, na tržištu nekretnina pojavili su se i prevaranti koji nestanu s 'kaparama' studenata.

16. rujna 2022 15:44
Kako se zaštititi od prevaranata koji iznajmljuju lažne stanove?

Kako se zaštititi od prevaranata koji iznajmljuju lažne stanove? Foto: trabantos via Shutterstock

Studenti koji nisu dobili studentski dom, trenutno traže privatni smještaj u kojemu će stanovati.

Osim što su cijene namirnica i energenata vrtoglavo narasle, ukorak rastu i cijene najma stanova, koje si prosječan student bez cimera više ne može priuštiti.

Pisali smo već o velikim problemima s nekretninama i studentskim stanovima u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, a najviše o Zagrebu, posebice glede lažnih oglasa za stanove.

vezano Tolika je navala da su iz našeg veleposlanstva javili studentima da ne dolaze ako nisu pronašli smještaj do sada Akademska četvrt Sa sveučilišta javljaju: 'Ako niste pronašli smještaj, nemojte ni dolaziti'... Oglasilo se i naše Veleposlanstvo

Kako to izgleda

Kako piše Kurir, u velikim su problemima i studenti iz susjedne nam Srbije. Naime, shema je takva da prevaranti preuzmu fotografije stanova s uglavnom stranih internetskih stranica, objave ih u sklopu lažnog oglasa na oglasnicima ili u grupama za najam stanova na društvenim mrežema.

Potom ih reklamiraju kao vlastite nekretnine, nudeći "luksuzne" stanove u centru grada po cijeni od 250 do 400 eura, što je ispod trenutne tržišne cijene.

Problem dolazi do toga jer lažni stanodavci traže određenu svotu depozita unaprijed, najčešće u visini jedne mjesečne stanarine.

vezano Veleposlanstvo upozorava naše studente na prevare! Vijesti Ozbiljno upozorenje našim studentima na razmjeni: Prevara sa stanovima sve je više – evo kako izgleda jedna tipična

Dobiju depozit – i nestanu

"Priča je sljedeća, javi se dečko koji navodno izdaje stan da bi ga neko čuvao i čistio. On, koji se predstavi kao vlasnik stana, u tom trenutku nije u Beogradu, nego kaže da je u Njemačkoj i, da bi nekome učinio, daje tu cijenu, kao i da će se vratiti za nekoliko dana", prenosi Kurir.

"Potom kaže nekom naivnom studentu da dobiva mnogo poziva, da će odlučiti kome će dati i da mu je bitno da na godinu dana bude ugovor. Onda spomene kako neki već nude avans, ali da on još nije siguran kome će dati. Studenti koji se plaše da neće naći stan po toj povoljnoj cijeni uplate online određenu sumu novca kao depozit i budu prevareni", objašnjava izvor Kurira.

vezano Potražnja za stanovima u Zagrebu sve je veća, a ponuda manja... Nakon predavanja Studenti se vraćaju na fakultete, a stanovi u Zagrebu ponovo poskupjeli: Onih za 350 eura gotovo da i nema

Nakon uplate, lažnom se stanodavcu gubi svaki trag, a prevareni studenti ostaju bez cijele uplaćene svote.

Ne plaćajte unaprijed

Na ovakve prijevare upozorava i Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva" i naglašava kako se novac nikada ne bi trebao dati unaprijed.

vezano Studentsko naselje Trsat Vodič za brucoše Sobe, garsonijere i stanovi i do četiri puta skuplji od domskog smještaja u ovom gradu: Evo detaljnog cjenika

"Ovdje imamo nešto što nije podložno primjeni Zakona o zaštiti potrošača. Radi se o klasičnoj prevari, dakle neko N. N. lice koje ima namjeru varati studente, napravi taj lažni oglas, uzme depozit na prevaru i nestane, taj stan ne postoji, nemoguće ga je naći", osvrnuo se na problem i kaže da uvijek daje isti savjet.

"Da potrošač nikako, dok ne bude sto posto siguran da ima posla sa registriranim pravnim licem, ne uplaćuje novac unaprijed, ili dok ne bude siguran da to što se nudi zapravo postoji", ističe Gavrilović i napominje da se dosad susretao sa sličnim prevarama: u kupnji automobila, aranžmana za ljetovanje, i sada sa stanovima.

Moguće ih je naći?

Uz njega, i prof. dr Goran Kunjadić, stručnjak za cyber-sigurnost, navodi da je ovdje u pitanju kazneno djelo prevare i da je moguće pronaći prevarante.

vezano Traži dio dvorišta u kojem može podići šator Vijesti Student traži dvorište za najam u koje će postaviti šator: 'Cijene najma u Zagrebu već su godinama prenapuhane'

On navodi da bi oštećeni prvo trebali Facebooku prijaviti određenu osobu, odnosno profil, a zatim obavijestiti i MUP.

"Savjet je studentima da ne uplaćuju depozit na slijepo i da shvate da im nitko neće izdati stan ispod cijene. Dok ne vide stan, ne treba nikome uplaćivati novac. Te ljude koji varaju naivne studente treba pronaći i kazniti, jer iza ovoga sigurno stoje profesionalni prevaranti", objašnjava Kunjadić.

vezano Prizor iz centra grada Zagreba Vodič za brucoše Pošto studiranje u Zagrebu? Studenti iz Dalmacije otkrili koliko im treba za preživjeti mjesec dana u metropoli

Čak i ako je oglas bio na nekoj stranici za oglašavanje, Kunjadić tvrdi da je moguće uhvatiti prevarante.

"Prvo je potrebno podnijeti kaznenu prijavu i u tom slučaju istražni organi mogu ispitati slučaj", kaže za kraj.

izvor: kurir.rs

Još vijesti