V.F. u Vijesti

Sveučilište predložilo prenamijeniti studentski smještaj u smještaj za tražitelje azila: Građani se pobunili

Prijedlog je izazvao burne reakcije.

14. kolovoza 2023 14:55
Građani su protestirali na ulicama

Građani su protestirali na ulicama Foto: Canva

Sveučilište u Derbyju u Velikoj Britaniji je nedavno iznijelo kontroverzni prijedlog da se stari studentski smještaj koristi za smještaj tražitelja azila. To je izazvalo burne reakcije građana u gradiću Buxtonu u kojemu se spomenuti studentski smještaj nalazi.

Unatoč tome što se u zahtjevu ne spominje smještaj tražitelja azila, sveučilište je potvrdilo da su odlučili podnijeti zahtjev kako bi stavili na raspolaganje prostor za „osiguranje kratkoročnog smještaja za ranjive osobe koje dolaze u UK kao izbjeglice“, piše Derbyshire Live.

Studentski smještaj High Peak Halls višekatnica je s 274 sobe, sve s vlastitim tuš kabinama, postavljene kao stanovi sa zajedničkim kuhinjama i blagovaonicama, a prazna je od 2019.

Prijedlog je izazvao burne reakcije mještana, privukavši 1400 primjedbi. Osnovana je i grupa na Facebooku protiv toga da Buxton Halls postane azilantski centar, a dosegnula je gotovo 3000 članova u kratkom vremenu. Osim toga, građani su na ulicama prosvjedovali protiv ovog prijedloga.

 

 

Sveučilište će nastaviti pokušavati

„Nadam se da će vijećnici slijediti preporuku službenika za planiranje i odbiti ovu prijavu. Također se nadam da će Sveučilište u Derbyju sada odustati od svojih planova, koji su uvijek bili oko novca, a ne onoga što je u najboljem interesu Buxtona“, rekao je lokalni zastupnik Robert Largan.

„Želim vidjeti da se High Peak Halls koristi na pozitivan način za pomoć lokalnom stanovništvu. Zalažem se da se High Peak Halls pretvori u prijeko potrebne pristupačne domove za lokalno stanovništvo“, dodao je.

Nakon burnih reakcija, Sveučilište je bilo prisiljeno povući zahtjev samo dva sata prije nego što je trebao ići na glasanje. Međutim, potvrđeno je da Ministarstvo unutarnjih poslova planira nastaviti pokušavati pretvoriti High Peak Halls u centar za azilante.

Izvor: Derbyshire Live

Još vijesti