Mojfaks.hr u Akademska četvrt

I dalje traje spor oko Hrvatskih studija: Novi programi, novi zaposlenici, a reakreditacija na čekanju

Prema potvrdi Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatski studiji još uvijek nisu riješili svoj status, iako će ovog ljeta upisivati nove studente. S obzirom na to da kao sveučilišni odjel ne smiju pokrivati sedam znanstvenih područja, već samo jedno, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odbila je lani potpisati pozitivnu akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) i vratila je "na ponovno razmatranje", piše Novi list.

19. srpnja 2019 13:31
I dalje traje spor oko Hrvatskih studija: Novi programi, novi zaposlenici, a reakreditacija na čekanju

I dalje traje spor oko Hrvatskih studija: Novi programi, novi zaposlenici, a reakreditacija na čekanju Foto: MojFaks

Pravni status Hrvatskih studija nije riješen do danas. Već dvije i po godine pred Upravnim sudom u Zagrebu vodi se spor oko toga jesu li Hrvatski studiji u protuzakonitom statusu. Prema najavama i potvrdama Sveučilišta u Zagrebu i Znanstveno – nastavnog vijeća Hrvatskih studija, status HS-a  mijenjat će se iz sveučilišnog odjela u fakultet. Međutim, to se još uvijek nije dogodilo, a na jesen se trebaju upisati novi studenti. Koliko je "pametno" upisivati studije koji nisu dobili reakreditaciju, pitaju se mnogi studenti.


...Ovaj fakultet najesen uvodi novi studijski program: Pogledajte koji...


Novi kadrovi i novi studenti


Iako bez akreditacije, Hrvatski studiju upisuju nove studente i zapošljavaju nove kadrove. Hrvatski studiji ovih dana zaposlili su bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, a u kuloarima ironično ih zovu "hrvatskom Floridom" zbog poodmakle dobi novozaposlenih nastavnika.

"Zanimljivo je primijetiti da je nezanemariv dio novozaposlenih kadrova na Hrvatskim studijima stariji od 65. godina, a da je većina onih koji su napustili ustanovu, od kojih mnogima nije produljen ugovor o radu, iako su za to zadovoljavali uvjete, bili mladi i perspektivni ljudi, na početku ili na vrhuncu svojih karijera.", navodi saborski zastupnik Željko Jovanović.
 
Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju da Hrvatski studiji  i "dalje imaju valjanu dopusnicu za rad" no u postupku reakreditacije, koju HS još nije prošao, vide problem koji ne znaju, ili ne žele riješiti, piše Novi list

Na upit redakcije Novog lista o reakreditaciji Hrvatskih studija, iz AZVO-a odgovaraju da do sada nisu zaprimili rješenje MZO-a o ishodu te reakreditacije.
"S obzirom na to da istek pisma očekivanja ne znači automatski i zabranu upisa studenata, kandidati koji se prijavljuju za upis na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. mogu se prijaviti i za studije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.", poručuju iz Agencije, a piše Novi list.
 
A.Z.
Izvor: Novi list
Foto: Sveučilište u Zagrebu