Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Početak blokade domova? Nova odluka Uprave: Zbog koronavirusa nitko vam NE SMIJE doći u posjetu i prenoćiti

Strah od širenja koronavirusa rezultirao je brojnim odgađanjima: dana dobrodošlice studenata na razmjeni koji se odvija na Sveučilištu u Rijeci, otvorenim vratima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, putovanja i razmjena koje su se trebale odviti u susjednoj nam Italiji...

28. veljače 2020 16:01
Početak blokade domova? Nova odluka Uprave: Zbog koronavirusa nitko vam NE SMIJE doći u posjetu i prenoćiti

Početak blokade domova? Nova odluka Uprave: Zbog koronavirusa nitko vam NE SMIJE doći u posjetu i prenoćiti Foto: MojFaks

Već danima medijske "stupce" pune vijesti o širenju koronavirusa u Hrvatskoj. I iako je sve više apela stručnjaka o tome da razloga za paniku nema te da se uz jednostavno pridržavanje higijenskih navika možemo zaštititi bolje i učinkovitije u odnosu na nošenje maskica kojima cijene skaču u nebo, čini se da je strah među ljudima još uvijek velik.

Danas ujutro javnost je dočekala vijest o tome da je zasad u Hrvatskoj službeno potvrđeno pet slučajeva oboljelih od koronavirusa. S obzirom da se, kao i svi virusi, lako širi u okolnostima gdje puno ljudi dolazi u bliski kontakt, bilo je za očekivati da će i Studentski centar, ali i Sveučilište u Zagrebu, izdati neke smjernice za preventivnu zaštitu. Također, čini se da se preporučuje i stopiranje svih putovanja u Italiju, kao i okupljanje na prigodnim danima promocije određenih fakulteta (poput FFZG-a) ili pak dana dobrodošlice studentima na Erasmusu (na riječkom Sveučilištu).

Prije sat vremena novo upozorenje stiže iz Domskog odbora Studentskog doma Dr. Ante Starčevića, poznatijeg kao Šara. Naime, zbog ugroze ovim virusom, Uprava ovog doma donijela je odluku o zabrani posjeta izvanjskih stranaka stanarima u domu na noćenje.


Na ovaj se način vjerojatno želi ograničiti mogućnost zaraze stanara, iako je činjenica da se oni u svakodnevnom životu i dalje mogu susretati s osobama koje nose virus, a da to i ne znaju. Ima li smisla ova mjera, u svjetlu ove činjenice, teško je konstatirati.

Bilo kako bilo, za očekivati je da će svi zagrebački (a možda čak i hrvatski domovi) povući sličan potez.

L.B./foto:

Još vijesti