Ivana Petrić u Akademska četvrt

Za vječne studente: Evo s kojim se pravima možete oprostiti ako ste na faksu, a imate više od 26 godina

Dok neki studenti završavaju fakultet u roku, drugi iz različitih razloga produže svoj studij. Razlozi mogu biti razni, a često čujemo da 'netko još uvijek studira zbog studentskih prava'. Oni koji su malo odužili sa studiranjem bi trebali pripaziti na to koliko imaju godina jer nakon 26. rođendana neka prava prestaju vrijediti.

19. ožujka 2018 16:25
studenti ispred faksa

studenti ispred faksa Foto: MojFaks

Redovni studenti u Hrvatskoj koji su upisali fakultet odmah poslije mature, nakon svoje 26 godine ostaju bez određenih studentskih prava. Zbog toga je dobro vidjeti tko je uopće redoviti student u Hrvatskoj. Prava, obaveze i status redovnih studenata definirani su Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. U članku 86 navodi se: "Redoviti su oni studenti koji studiraju prema programu koji se temelji na punoj nastavnoj satnici (puno radno vrijeme)", a takvim se studentima "trošak redovitog studija (studijskog programa) dijelom ili u cijelosti, sukladno općem aktu sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole, subvencionira iz državnog proračuna".

Članak 89. istog Zakona govori o tome kada studentska prava prestaju važiti pa se navodi da prestaju vrijediti kada osoba: 1. izgubi status studenta, 2. kad se ispiše sa sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole, 3. kad je isključena sa studija po postupku i uz uvjete utvrđene statutom ili drugim općim aktom visokog učilišta, 4. kad ne završi studij u roku utvrđenom statutom ili drugim općim aktom visokog učilišta, 5. iz ostalih razloga utvrđenim statutom ili drugim općim aktom visokog učilišta. Studenti o kojima mi govorimo nalaze se pod točkom broj 4, odnosno, izgubili su studentska prava jer nisu završili studij u roku. Nažalost, neki to još uvijek ne znaju pa se iznenade kada više nemaju zdravstveno osiguranje, pravo na subvencioniranu prehranu u menzi i sl.

U slučaju da ćete uskoro puhati u 26 svjećica na rođendanskoj torti, vrijeme je da saznate na što trebate biti spremni i koja prava će vam biti uskraćena:

#1 Pozdravite se s pravom na obavezno zdravstveno osiguranje


Kako stoji u Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, u Članku 88., redoviti studenti imaju prava iz zdravstvenog osiguranja, ali studenti inače mogu i ne moraju biti osigurani kao članovi obitelji. Kao što piše na stranicama Educentra, redovni studenti status u obveznom zdravstvenom osiguranju stječu preko roditelja i status zadržavaju sve dok se nalaze na redovnom srednjem odnosno visokom obrazovanju odnosno ako ne studiraju više od 8 godina.

...Nakon diplome radite preko SC-a i prijavljeni ste na burzi? Evo na što morate dobro pripaziti da vas ne izbace sa Zavoda...


...Pravilnik o kojem ovih dana pričaju svi studenti: Znaš li pod kojim uvjetima možeš ostati bez subvencije na x-ici?...


Premda studenti koji imaju preko 26 godina nemaju pravo na obavezno zdravstveno osiguranje IMAJU PRAVO na zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba ili kao honorarac, odnosno, osoba koja radi preko autorskog ugovora. Ovo je iskustvo studenta koji je studij upisao još po starome programu, a diplomirat će za koji tjedan. Osim što je  "preživio" uvođenje bolonje, također je na fakultetu mnogo dulje od osam godina. Kako nam je potvrdio, nakon 26. godine gubi se pravo na zdravstveno po istoj osnovi po kojoj vam je omogućeno do tog perioda, ali se i dalje zdravstveno možete osigurati kao nezaposlena osoba ili obavljanjem honorarnih poslova.


Važno je samo u roku od 30 dana od gubitka prava, zatražiti zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba, a koje onda ide na teret sredstava državnog proračuna.

#2 Nema više povoljnog studentskog pokaza


Pokaz za tramvaj ili autobus postoji i dalje za osobe koje su prešle 26 godina, ali studentski popusti više ne vrijede. Pokaz za nezaposlene osobe ili za izvanredne studente (ta opcija postoji u Zagrebu) jest rješenje za "starije" studente.


No, primjerice, u Zagrebu, moguće je dobiti pravo na besplatnu kartu za nezaposlene osobe – ovo su uvjeti:

- prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu

- uredna prijava kod nadležne službe za zapošljavanje u mjesecu koji prethodi mjesecu podnošenja zahtjeva

- ako to pravo ne ostvaruje po drugoj osnovi

- ako su ukupni mjesečni prihodi po članu kućanstva, ostvareni u 2017. godini, jednaki ili manji od 2000 kuna.

Ovdje se nalazi obrazac za podnošenje zahtjeva za besplatnu kartu, a na linku možete pogledati što je još potrebno priložiti.

#3 Popust za prijevoz vlakom i dalje možete ostvariti, ali preko različitih iskaznicaRedoviti studenti ostvaruju brojne popuste pa tako i za vožnju vlakom za što je potrebno uglavnom priložiti iksicu ili indeks. No, isto ne vrijedi i za studente preko 26 godina iako oni mogu ostvariti drukčiji popust. O tome se najbolje informirati na mrežnim stranicama Hrvatskih željeznica ili osobno na info-pultovima koji se nalaze na svakom željezničkom kolodvoru.

...Mladi će od ljeta potpuno besplatno putovati vlakom po Europi – evo kako se prijaviti...


...Besplatno vlakom kroz 4 županije: Studenti će odsad svaki vikend moći odlaziti kući – bez kupovanja karte...


Redoviti studenti i mladi državljani RH te mladi iz inozemstva mogu ostvariti 25% popusta od redovite cijene prijevoza na neograničen broj jednosmjernih i dvosmjernih putovanja u 1. ili 2. Razredu vlakova svih vrsta i relacijama duljima od 25 km. Iskaznice su na temelju kojih se ostvaraju navedeni popusti su: EYCA, hi.euro, ISIC-SCHOLAR, ISIC-STUDENT.

#4 Zaboravite rad preko student-servisaJedno od vrlo bitnih prava koje studenti nakon 26. godine života gube jest pravo na rad preko studentskog servisa. Za sada, preko servisa ne mogu raditi ni izvanredni studenti (dok se to napokon ne regulira Zakonom o studentskom radu koji se čeka već godinu dana), ali ni "stariji" studenti. S pozitivne strane, oni mogu krenuti honorarnim poslovima.

#5 Nema više papanja na iksicuNažalost, nakon što navršite 26 godina više nemate pravo na subvencioniranje prehrane. Svoju iksicu možete komotno prerezati škarama jer više nikada nećete uz pomoć nje jesti obrok za "siću", ali sigurno imate nekog dobrog kolegu koji vam može tu uskočiti.

#6 Recite \'bye bye\' studentskom domuŽivot u studentskom domu, općenito subvencioniranom smještaju, prestaje nakon što prijeđete 26 godina. Ako ste dosad živjeli u domu, imate 24 godine i ostalo vam je još par godina studija morat ćete uskoro u potragu za stanom jer gubite pravo na subvencionirani smještaj.

No, kako nam slučaj kolege koji studira već skoro 15 godina pokazuje, u slučaju da produljite period studentskog života, svakako se na matičnom visokom učilištu raspitajte koje su vam mogućnosti i koje benificije možete koristiti unatoč prekoračivanju ovih zakonski definiranih osam godina. Kako kaže kolega, produljenje prava nekoliko puta je tražio na temelju obiteljskog statusa, zajedničkog kućanstva, poreznih olakšica roditelja i sl. stoga je uz ove zakonski određene parametre mudro provjeriti na vlastitom fakultetu, a u skladu sa svojom individualnom (obiteljskom ili ekonomskom) situacijom je li (i koliko dugo) moguće produljivati prava.
Još vijesti