V.K. u Laganini

[FOTO] Slavili povratak na faks: 2000 tisuće studenata tulumarilo na ulicama – ima ozljeđenih i u kritičnom stanju

Proslava početka nove akademske godine okupila je preko dvije tisuće ljudi. Neki su na kraju 'letjeli' s balkona, dio ih je u bolnici, policija ispisuje kazne, a iz hitne javljaju da su zabilježili čak 68 poziva za asistenciju na terenu.

28. rujna 2021 16:52
party, tulum, screen

party, tulum, screen Foto: Screenshot

Kaos na ulicama pokraj Sveučilišta Western u Kanadi. Kako prenose strani mediji, ovaj je vikend bio izazovan za ovaj grad, posebice mještane, policiju, Hitnu službu, Sveučilište…

Blizu sveučilišnog kampusa "Dalhouise" održalo se masovno okupljanja studenata kako bi, već tradicionalno, proslavili "povratak" na studij, takozvani "homecoming". Tom se prilikom okupilo oko dvije tisuće studenata kojima, do kraja večeri, ni policija nije uspjela stati na kraj.>>>Samo 'tvrda' zabava za kraj akademske godine: Racija 'upala' u čak 17 studentskih kuća jer prejako tulumare već danima<<<


Policija je i očekivala da će studenti pokušati organizirati proslavu početka akademske godine. Isprva su uspijevali držati pod kontrolom manje grupe studenata jer su se mladi uglavnom zadržavali unutar dvorišta unutar kojih su smješteni, no broj okupljenih je konstantno rastao pa su počeli tulumariti i na ulicama.Policija ih je pokušala otjerati čak i zatvaranjem cesta ne bi li zaustavila spajanje više grupa studenata u jednu, no, nisu uspjeli. Iako su i sa Sveučilišta i njihovog zdravstvenog zavoda nekoliko dana ranije molili studente da ne organiziraju "homecoming" zbog COVID-restrikcija, situacija se otela kontroli vrlo brzo.


>>>Sveučilište unajmilo policiju: Plaćaju im prekovremene da zaustave studentske tulume<<<


Kako je vrijeme odmicalo, sve se više studenata u bojama sveučilišta pojavljivalo na ulicama, a alkohol je tekao u potocima, a tulum se nastavio do ranojutarnjih sati. Tijekom noći, šestero je osoba zaprimljeno u bolnicu u kritičnom stanju, a iz njihove zdravstvene ustanove poslali su priopćenje kako su toga dana primili 68 poziva, među kojima je još 30 ljudi zadržano na bolničkom liječenju.Iz policije su pak javili da se nije dogodio nijedan "teži" incident iako su više puta intervenirali, proveli uhićenje i ispisali nekoliko desetaka kazna za uriniranje na javnom mjestu, kao i opasno ponašanje, remećenje javnog reda i mira, organiziranje zabave i slično.Nakon velikog tuluma, oglasilo se i Sveučilište Western koje je napomenulo da ovakvo ponašanje nije odraz njihovih vrijednosti, kao ni pravih vrijednosti njihovih studenata.

izvor: cbc.ca