Anja Z u Laganini

'Ako ne znaš, zaokruži c'? Više od 600 studenata priznalo kako rješavaju test ako ne znaju odgovor na pitanja: Ovo su najbizarnije metode

Bilo online ili uživo ispitni rokovi očekuju svakog studenta, a svaki od njih ima svoje načine 'štrebanja' i polaganja ispita.

27. Siječnja 2021 17:27
Studenti na pismenoj provjeri znanja

Studenti na pismenoj provjeri znanja Foto: Shutterstock

Zimski semestar je skoro gotov, ostalo je samo položiti ispite, što za neke i nije \'samo\'. Na početku semestra planovi su uvijek optimistični i uključuju redovno pohađanje nastave (u bilo kojem obliku), redovno učenje kako se ne bi tjedan dana prije ispita upoznavali s 350 stranica nepoznate literature i moljakali kolege s faksa da nas spase nekom "tanjom skriptom", zavaravanje da ćemo sve ispite kolokvirati kako bismo si olakšati zimske praznike. A onda dođe ispitni rok i svi naši planovi od prije tri mjeseca čine nam se mutni i nejasni.

Odbrojavamo dane do ispita, pokušavamo savladati što više gradiva, ispijamo nepreporučene količine kave, izbjegavamo druženja (ne samo zbog korone) i taman kada dođe "sudnji dan" i mi mislimo kako ćemo uspjeti "dati" taj ispit, s papira nas gleda ono neko pitanje zbog kojeg ispada ne samo da nismo učili, već da smo i došli na ispit iz nekog drugog kolegija. 


...Ako profu \'pukne\' veza, svi padaju! Skandalozne upute za polaganje \'najkrvavijeg\' ispita na Ekonomiji šokirale studente – hoće li profesora zaustaviti?...


Za nas kampanjce, nema ništa gore, nego kada ne položimo ispit jer nam je nedostajao samo jedan bod. Jedno pitanje na zaokruživanje – koje je nekome donijelo sreću, a nama, eto, nije.  Kako bismo povećali prosjek i položili više ispita – naročito onih u formi testa, odlučili smo pitati studente kako oni rješavaju ispit kada ne znaju odgovore.


Eci peci pec je broj jedan


Napravili smo anketu u Facebook grupi \'Studentski dom Stjepan Radić- Sava\', kao i na Instagram profilu MojFaks i pitali ih na koje najluđe načine rješavaju ispit kad ne znaju odgovore? U anketi je sudjelovalo ukupno 618 studenata, a njih čak 48% (302 studenta) kada ne zna odgovor ispit rješava takozvanom metodom "eci peci pec". Iz nekog razloga njih 22.8% (141 student) odluči "zaokružiti odgovor c". Njih 5% (32 studenta) ipak malo razmisle prije zaokruživanja odgovora koji ne znaju te se odluče za "najduži odgovor od ponuđenih, jer točan odgovor mora biti precizno definiran pa je često duži od netočnih odgovora". Ima još njih koji kako nam govore "logički" pristupe odabiru odgovora, a to uključuje proces "ako je moguće pokušavam logički eliminirati odgovore". 


...Kako dobiti dovoljan (2) čak i kad uopće NE UČIŠ za ispit? Ova studentica zna TRIK koji uvijek pali! VIDEO...


Iznenadio nas je veliki postotak studenata koji se služe sljedećom metodom, tako da njih čak 14.8% (92 studenta) "rješava ispit od kraja prema početku", to kako kažu, provjereno donosi uspjeh na ispitu. Drugi, vole ovakve aktivnosti izvesti žmireći, pa njih 5% (36 studenata) "zažmiri i zaokružuje". Nekima je kolega pored pomoći, pa tako kažu kada oni ne znaju odgovor nije problem "ako ne znam ja, zna kolega".  Još jedan od načina rješavanja ispita kada ne znaš odgovore je i "pisanje da ne bude prazno" i "pisanje prvog što mi padne na pamet", otkrili su nam studenti. 


...\'Lezi na pod ako budem morala okrenuti kameru!\' Evo kako slušate online predavanja dok vam cimer smeta u sobi...


Jedna studentica podijelila je s nama svoju suludu tehniku, kako ona naziva svoje rješavanje ispita: "Ako znam par slova od rješenja, onda ih povežem na toliko neuredan način da ni sama ne razumijem pročitati.. A ako ne znam ništa onda našvrljam što bilo pa ako prođe, prođe", ispričala nam je kroz smijeh, te dodaje da tehnika dobro prolazi, a ona se ispraksirala još u srednjoj školi.

 A na kraju ima i kreativnih koji "izmisle odgovor". Da smo profesori i da nas uvjere da je baš to točan odgovor, dali bismo im prolaznu ocjenu.