L.B. u Laganini

Polažeš ispit? Onda svakako pojedi ovu 'sretnu' čokoladicu prije!

U situacijama poput polaganja ispita, osim u znanje koje su usvojili, većina studenata ipak se pouzda i u faktor sreće koji može potpuno preokrenuti ishod provjere znanja.

15. srpnja 2021 13:35
Čokolada

Čokolada Foto: Shutterstock

I dok su neki studenti praznovjerni, a drugi racionalni pa se pouzdaju samo u svoje znanje i trud uložen u ovladavanje materijom potrebnom da zadovolje kriterije profesora, svi ipak vjerujemo da osim znanja na ispitima sreća često odigra veliku ulogu.


Koliko ste puta čuli onu: "Imao sam sreće pa sam izvukao baš pitanja koja sam znao" ili sličnu: "Imala sam sreće, profesor je danas bio jako dobre volje"? Činjenica je da su i profesori "samo" ljudi pa je mnoštvo faktora koji će utjecati na krajnju ocjenu, osim samog znanja, koje ipak igra najveću ulogu.


>>>FOTO Student na kolokvij donio 'vojsku' sličica svetaca: Provjerite je li položio<<<


Uvijek nas nasmiju pokušaji studenata diljem svijeta da osiguraju da sreća bude na njihovoj strani prilikom pisanja ispita. Tako je fotografija studenta s ikonom sveca na stolu postala viralna prije koju godinu, a i sami smo pisali o praznovjernim ritualima kojima se domaći studneti okreću tijekom ispitnih rokova.


U Japanu studentima pomaže – KitKat čokoladica


Ova je slastica, naime, "amajlija" kojoj se okreću milijuni japanskih studenata prilikom polaganja ispita. Japanci su općenito ludi za ovom čokoladicom – dnevno pojedu čak 5 milijuna komada, a postoje i "okusi" ove čokoladice koji se prodaju samo na japanskome tržištu poput sake, wasabi ili matcha KitKata.


Razni okusi KitKata Razni okusi KitKata Foto: Shutterstock

U Japanu je moguće pronaći okuse ove čokoladice kojih nema nigdje drugdje na svijetu...foto: Ned Snowman via Shutterstock


No, osim što je ukusna, konzumacija je visoka baš zato jer su smatraju srećonošom.


Naime, KitKat zvuči kao japanska fraza Kitto Katsu što  znači "sigurno ćeš pobijediti". Zbog toga je postala omiljeni pratitelj studenata prilikom polaganja ispita: jedan od pet studenata unese sa sobom u dvoranu i ovu čokoladicu.


>>>Praznovjerje ili slamke spasa? Što sve studenti rade samo kako bi dobili pozitivnu ocjenu<<<


Možda i vama može donijeti sreću? Ako i ne "upali" što se ocjene tiče, i dalje ju možete pojesti i malo se zasladiti. To je win-win situacija, zapravo.