Mojfaks.hr u Laganini

'Stalkanje' je bezopasno? Studentica upozorava kako prepoznati da vas netko uhodi

'Praćenje' na društvenim mrežama domaći je izraz za engleski 'follow' što u današnje vrijeme znači da korisnici prate ono što objavljuju drugi korisnici. Kao što svi znaju, riječ je uglavnom o statusima, videima, fotkama i sličnom sadržaju, a baš zbog toga razvio se i pojam 'stalkanja'. Koliko god to shvaćali bezopasnim na društvenim mrežama, uhođenje je stvarni i velik problem.

27. srpnja 2018 13:42
 'Stalkanje' je bezopasno? Studentica upozorava kako prepoznati da vas netko uhodi

'Stalkanje' je bezopasno? Studentica upozorava kako prepoznati da vas netko uhodi Foto: MojFaks

Društvene mreže donijele su nam \'stalkanje\' kao sasvim normalnu aktivnost jer nema ništa loše u tome da tu i tamo škicnemo nečiju fotku ili popratimo gdje se kreće ovog ljeta. No, pravo uhođenje van društvenih mreža je zaista veliki problem. O tome svjedoči i nova kampanja u Velikoj Britaniji naziva Unfollow Me (Otprati me) kako bi se ukazalo koliko uhođenje može nanijeti štete i trauma.

Izvor: redbubble.com

Naime, po policijskim izvješćima, u razdoblju od dvije godine, odnosno od 2015. do 2017., u Velikoj Britaniji je ubijeno 49 žena, a ubili su ih upravo njihovi \'stalkeri\'. Baš zbog toga valja osvijestiti javnost o tom problemu i da mu se ne treba pristupati olako jer zaista uhođenje nije bezazleno.

Djevojka savjetuje kako odmah prepoznati \'stalkera\'


O tome je pričala i djevojka koja se s uhođenjem susrela tijekom fakulteta pa je na Twitteru podijelila svoju priču sa \'stalkerom\'. Ona se zove Sara David te je dala nekoliko upozorenja kako djevojke, pogotovo studentice, mogu prepoznati da ih je netko počeo uhoditi. Priču iz njenih objava prenosimo cijelu:

"Tijekom studija nisam shvaćala svog \'stalkera\' preozbiljno i često sam smišljala izgovore za njegovo ponašanje (poput onoga kada sam ga uhvatila da mi miriše kosu) te si govorila da to radi jer je čudak. Doslovno ga nisam ozbiljno shvaćala dok ga nisam uhvatila kako me gleda iz mog dvorišta pa je dobio privremenu zabranu približavanja.

...Djevojke, oprez! Ispred zagrebačkog studentskog doma perverznjak vreba i prati studentice...


Ono što \'stalkeri\' rade, a odmah vam to treba biti upozorenje jest: šalju vam poklone (koje naravno niste htjeli niti očekivali), pisma ili čestitke, voze se ili često šetaju blizu vašeg fakulteta, posla ili kuće te šire tračeve o vama.", napisala je djevojka.

Djevojka je druge studentice i žene upozorila kako prepoznati \'stalkera\'... foto: Instagram@Sara David

Nažalost, i u Hrvatskoj sve češće se može pročitati da studentice id doma netko (najčešće nepoznati muškarac) prati i da su u strahu pa se uhođenje nikako ne može smatrati bezazlenim.

Više o samom "Otprati me" pokretu pročitajte na linku.

Ivana Petrić
foto: Profimedia/Instagram@Sara David/Pixlr