L.B. u Nakon predavanja

20-godišnja studentica kriminologije umrla zbog 'ekstremne dijete'? Redovito uzimala jabučni ocat

Istraga je pokazala da je djevojka bila opsjednuta kilogramima pa je uzimala redovite doze kapsula jabučnog octa.

18. veljače 2022 14:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

20-godišnja Lindsey Bone pronađena je mrtva u svojoj sobi u Brightonu gdje je unajmljivala stan u blizini Sveučilišta u Sussexu na kojemu je studirala.


Mrtvozornik je izjavio da nije mogao utvrditi uzrok smrti te da je ovaj slučaj "misterij". No, njena majka, Mandy Bone, upozorava javnost, posebice djevojke, na posljedice ekstremnih dijeta uz apel da budu oprezne, piše Daily Mail.


>>>Profesor studente šokirao izjavom o izostancima s kolegija: 'Smrtni slučaj u obitelji nije razlog da izostanete s mog predavnja'<<<


Patologinja Veronica Hamilton-Deeley doznaje da se Lindsey pridržavala stroge dijete koja je podrazumijevala post i redovito konzumiranje kapsula jabučnog octa. Kapsule jabučnog octa dostupne su u svakoj drogeriji i ljekarni, a reklamiraju se kao suplement koji suzbija apetiti i pomaže u gubitku kilograma.


"Uzimaj svoj jabučni ocat..."


U pretraživanju njene sobe nakon smrti, službenici su pronašli dnevnik prehrane sa strogim pravilima kojih se pridržavala. Neka od navedenih pravila bila su: "ne konzumiraj više od 1200 kalorija dnevno", "ugljikohidrate jedi samo jednom dnevno ili preskoči", "ostani u knjižnici i nemoj jesti", "za užinu pojedi voće", "uzimaj svoj jeb*** jabučni ocat".


U dnevnik je zapisivala i negativne komentare na račun svog izgleda, a policijski službenici također kažu da su kapsule octa pronašli i u njenoj sobi.


>>>Tragedija na 'crnom sveučilištu': Student ubio svoju djevojku injekcijom heroina – razlog je bizaran<<<


Njena majka kaže da je znala da joj kćer uz svaki obrok popije i žlicu jabučnog octa, triput dnevno, no nakon toga se, u posljednje dvije godine, prebacila na konzumiranje kapsula. Također je izjavila da se njena kćer pridržavala "5:2 dijete" koja se temelji na smanjenom unosu kalorija dvaput tjedno, a po porukama koje je poslala zadnji dan svog života shvatila je da nije jela mnogo.


Viša razina kiselosti u organizmu


Patologija dr. Catherine Guy koja je pregledala njeno tijelo kaže da su testovi krvi bili "normalni". U sustavu su pronađeni samo antidepresivi i lijekovi protiv tjeskobe, ali u dopuštenim, terapeutskim količinama koje su joj prepisane liječničkim receptom. "Jedina povišena vrijednost u krvi bila je kiselost", izjavila je dr. Guy i pojasnila da se u tom slučaju radi o acidozi. No, razina acidoze nije bila smrtna, samo viša no inače.


"Tijelo ima prirodne načine postizanja ravnoteže kiselosti i lužnatosti organizma, no njih je moguće narušiti prehranom, posebice unošenjem velike količine proteina uz manjak masti, posebice ukoliko osoba posti", napominje dr. Guy.


foto: shugmc via Shutterstock


Kako dalje objašnjava, jabučni ocat je dodatak prehrani, no ne postoji mnogo provjerenih informacija o učincima na organizam. "Očito, radi se o kiselini, a ne znamo koliko ga je dnevno konzumirala", istaknula je uz napomenu da su ozbiljnije nuspojave zabilježene samo prilikom prekomjernog unosa octa u urganizam.


Lindsey je nakon smrti oca 2018. godine propisana terapija antidepresiva i anksiolitika. Njena liječnica tvrdi da je i dalje osjećala tjeskobu, no mogla je funkcionirati i obavljati svakodnevne poslove, hranila se uredno i nije imala suicidalnih primisli.


>>>Za ljubitelje špageta: Evo što će vam se dogodi ako jedete tjesteninu triput tjedno<<<


Patologija zbog svega toga tvrdi da se radi o neobičnom slučaju. "Jedina dva zaključka su da se radi o prirodnom uzroku smrti ili pak komplikacijama uslijed nuspojava kombiniranja jabučnog octa s njenom farmakoterapijom. No, ovo je malo vjerojatno jer jabučni ocat nije ništa novo, ljudi ga koriste već stotinama godina", tvrdi Hamilton-Deeley.


Službeni uzrok smrti je zastoj srca, no što je do njega dovelo – nije poznato. Patolozi pretpostavljaju da je na to mogla utjecati njena terapija jer svaki lijek sa sobom donosi rizik uslijed konzumiranja. Zbog blage acidoze u krvi, liječnici smatraju da je moguće da je došlo do neke interakcije jabučnog octa s ostalim tvarima koje je unijela u organizam na dan posta, no o tome mogu samo nagađati.


Na sudskom saslušanju održanome u Brightonu, gospođa Bone pokušala je upozoriti druge djevojke o posljedicama ekstremnih dijeta. "Molim vas, budite oprezne", rekla je.


izvor: Daily Mail

Još vijesti