V.K. u Nakon predavanja

Sprema li se novi udar na džepove mladih? Evo hoće li poskupjeti studentski pokazi ZET-a

U medijima je vijest o podizanju cijena karata 'izvučena iz konteksta', a doznajemo i hoće li potencijalna poskupljenja utjecati i na cijenu pretplatnih karata za studente.

18. listopada 2021 15:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Poskupljenja u Hrvatskoj samo se nastavljaju, dok plaće ostaju iste. Nakon prošlotjednih poskupljenja goriva, plina i ostalih derivata, domaći su se mediji raspisali o tome kako Hrvati odlaze u susjedne države po benzin. Uz spomenuto, iz Sindikata ZET-a oglasio se i Dražen Jović koji je spomenuo kako bi se cijena karata ZET-a morala regulirati s obzirom na povećanje cijene goriva.


"Vratimo se na početak"


Kontaktirali smo predsjednika sindikata ZET-a Dražena Jovića s upitom trebaju li se studenti brinuti zbog mogućeg poskupljenja mjesečnih i godišnjih pretplatničkih karata. "Vratimo se na početak. Nitko to nije najavio na takav način na koji se prikazalo u javnosti. Naime, jako često imamo priču kako su subvencije za ZET prevelike", govori za MojFaks predsjednik sindikata ZET-a.


>>>Iz ZET-a javljaju: Počinjemo s produljenjem i izradom karata za učenike i studente! Evo što vam treba<<<


"Priča je zapravo vrlo jednostavna. Ne možemo s jedne strane tvrditi da je ZET gubitnik i da su subvencije prevelike. Izjava je išla na sljedeći način: ili će rasti cijene karata ili će se povećati subvencija", kaže za MojFaks.


Studenti i đaci mogu odahnuti


"Ako mi, na primjer, možemo kupiti 3 decilitara benzina za cijenu jedne karte, a s jedne nam strane političari, ali i pojedini analitičari, govore da su nam subvencije prevelike. Znači realna cijena karata nikada ne može biti kolika bi bila u stvarnosti. Zato su tu i subvencije i ta izjava je na tragu ovoga", kaže nam i nadodaje da postoji još nelogičnosti u svemu. "Kada uzmete da je na primjer, radnička karta 360 kuna, a karta u jednom smjeru je četiri kune, dok je u oba smjera 8 kuna, onda to pomnoženo sa 22 dana je 176 kuna. Znači, za studente neće biti nikakvog drastičnog poskupljenja", potvrđuje za MojFaks.


>>>Moraš li doista pokazati osobnu iskaznicu? Razbijamo sve mitove vezane uz ovlasti kontrolora ZET-a<<<


"Iako je priča izvučena iz konteksta, postoje sada dva scenarija: ili će subvencije ostati iste ili će cijene komunalija ići gore s obzirom na cijenu benzina", kaže nam Jović i još jednom naglašava kako smatra da bi ova situacija ipak trebala relativno zaobići studente i đake.


Uz spomenutog sugovornika, kontaktirali smo i ZET za dodatnu potvrdu. Domagoj Zeba, glasnogovornik ZET-a, potvrdio nam je da se zasad cijene karata za učenike i studente ne planiraju korigirati.


ZET-u cilj poslovanja nije isključivo profit


"Grad Zagreb i ZET socijalno su osjetljivi partneri prema korisnicima prijevozne usluge i na tim temeljima se definira tarifna politika, no trenutno nemamo u najavi poskupljenje usluge prijevoza", kaže nam te napominje da ZET ne posluje isključivo s ciljem ostvarivanja profita.


"Ističemo kako kao i u drugim metropolama, primarni cilj poslovanja javnih gradskih prijevoznika nije isključivo profit već realizacija i dostupnost usluge svim kategorijama korisnika", dodaje za MojFaks.