L.B. u Nakon predavanja

Majstor 'opelješio' studenta: Odčepljivanje odvoda sajlom naplatio više od 1000 kuna

S obzirom na manjak obrtničkog kadra i sve manji broj mladih koji se odlučuju za strukovna zanimanja, majstori svoj rad naplaćuju sve skuplje...

5. travnja 2022 11:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim što je, kako znaju svi koji se upuste u projekt renovacije ili izgradnje nekretnine, broj majstora sve manji, a liste čekanja sve dulje, cijene su također sve više, kako zbog rasta cijena sirovina i materijala potrebnih za ovaj posao, tako i zbog rasta cijene "ruku" koje naplaćuje svaki majstor.

Često se pak u ovu računicu ubaci i rad na "crno", uz paušalno određivanje cijene rada te neizdavanje računa, izbjegavanje plaćanja poreza i slično.

vezano Slika nije pronađena Karijera 15000 kuna mjesečno za par minuta posla dnevno, a ne treba vam diploma: Ovi se poslovi sve više traže, a nitko ih ne želi raditi

Kako piše Blic.rs, u jednoj studentskoj grupi na Facebooku, student je objavio fotografiju računa koji mu je izdao vodoinstalater.

Odštopavanje sajlom 1000 kuna

Naime, zbog začepljenog odvoda potražio je njegovu pomoć koju je "masno" i platio. Kako tvrdi, odčepljivanje odvoda platio je nešto više od 1000 kuna (16.000 dinara).

"Ukoliko je netko imao sličan problem s odvodom, da li je cijena bila slična ili je ovo preskupo?", pitao je student u grupi.

Javili se i drugi studenti

U komentarima ispod objave neki studenti tvrde da je ovo previsoka cijena, ali bilo je i onih koji su rekli da su za istu uslugu platili jednako ili čak i više.

"Prije godinu dana za čišćenje odvoda majstor mi je uzeo 12.000 dinara", napisala je jedna studentica koja je očito bolje prošla, plativši istu uslugu "samo" 770 kuna.

"Prošlog ljeta su u mojoj zgradi bila poplavljena tri stana jer je netko u zgradi bacio ručnik u wc školjku. Odčepljivanje kanalizacije u šahtu ispred zgrade 30.000 dinara i to je bila hitna intervencija", napisao je jedan student. Preračunato u domaću valutu, ovaj bi trošak iznosio nešto više od 1900 kuna.

vezano Pa ti ganjaj diplomu: Od specijalizanata bolje plaćeni i konobari i majstori sa srednjom školom Karijera Pa ti ganjaj diplomu: Od specijalizanata bolje plaćeni i konobari i majstori sa srednjom školom

Kako dalje napominju, po novom Zakonu o zaštiti potrošača u ovoj zemlji, majstori su dužni, za svaki račun veći od 5.000 dinara (320 kuna), napraviti specifikaciju troškova, navesti točan naziv posla i potrebnih dijelova ili materijala, kao i cijenu svake pojedine stavke.

S obzirom na to, ne bi trebali trošak "procjenjivati" kao niti kasnije izdati račun uvećan za više od 15 posto definiranog troška zahvata ili intervencije.

Anketa

Mislite li da su majstori preskupi?

Ukupno glasova:

Još vijesti