V.F. u Vijesti

Iz Googlea upozorili: Idući mjesec će obrisati Gmail račune koji nisu bili aktivni dvije godine

Kako održati račun aktivnim?

14. studenog 2023 13:52
Nekorišteni računi su često ranjivi

Nekorišteni računi su često ranjivi Foto: Canva

Za korisnike Gmaila koji ne koriste redovito svoje račune, postoji mogućnost da izgube pristup svojim Gmail računima idući mjesec. U prosincu 2023. milijuni Gmail računa u opasnosti su od brisanja u sklopu procesa koji posebno ima za cilj deaktivirati račune koji su ostali neaktivni najmanje dvije godine.

U objavi na blogu koju je u svibnju napisala Googleova potpredsjednica za upravljanje proizvodima Ruth Kricheli, tvrtka je rekla da poduzima korake za smanjenje rizika. Google ažurira pravila neaktivnosti za Google račune na dvije godine. Počevši od prosinca, ako Google račun nije korišten ili prijavljen najmanje dvije godine, mogu izbrisati račun i njegov sadržaj, uključujući sadržaj unutar Google Workspacea (Gmail, Dokumenti, Disk, Meet, Kalendar) i Google fotografije, piše NDTV.

„To je zato što se zaboravljeni ili nenadzirani računi često oslanjaju na stare ili ponovno korištene lozinke koje su možda ugrožene, nemaju postavljenu dvofaktorsku provjeru autentičnosti i primaju manje sigurnosnih provjera od strane korisnika“, stoji u objavi.

„Ti nekorišteni računi su često ranjivi, a nakon što je račun ugrožen, može se koristiti za bilo što, od krađe identiteta do vektora za neželjeni ili čak zlonamjerni sadržaj, poput neželjene pošte“, dodaje Ruth Kricheli u objavi.

Pravila se odnose samo na osobne Google račune koji nisu otvorili svoj Gmail račun dvije godine i neće utjecati na račune organizacija poput škola ili tvrtki.

Kako održati svoj račun aktivnim?

Prema objavi na Googleovom blogu, najjednostavniji način da Google račun ostane aktivan je da se prijaviš barem jednom svake dvije godine. Ako si se nedavno prijavio na svoj Google račun ili bilo koju od njegovih usluga, tvoj se račun smatra aktivnim i neće biti izbrisan. Aktivnost može uključivati ove vrste radnji koje poduzimaš kada se prijavljuješ ili dok si prijavljen na svoj Google račun:

• čitanje ili slanje e-pošte
• korištenje Google diska
• gledanje YouTube videa
• preuzimanje aplikacije u trgovini Google Play
• korištenje Google pretraživanja
• korištenje Google prijave za prijavu na aplikaciju ili uslugu treće strane

Ako imaš aktivnu pretplatu povezanu sa svojim Google računom, kao što je Google One, Google će uzeti u obzir ovu tekuću aktivnost računa, a tvoj račun neće biti izbrisan. Nadalje, Google trenutno nema namjeru brisati račune povezane s YouTube videozapisima.

Izvor: NDTV

Još vijesti