V.K. u Nakon predavanja

Nova vrsta pauze: 6 minuta dnevno nemoj raditi ništa – evo zašto je to dobro

Šest minuta u kojima ne radite baš ništa ima svoje benefite.

2. kolovoza 2021 18:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Rad ili studiranje od kuće, nabavka namirnica, trening, obiteljske obaveze, ekipa, kućanski poslovi, kućni ljubimci i ostale dnevne obaveze okupiraju naše vrijeme pa često ne stignemo ni predahnuti.


Stručnjakinja Forgea za upravljanje vremenom Laura Vanderkam nedavno je napisala popularnu priču o tome kako se osjećati mirno unatoč tom "zujanju" u glavi zbog beskonačnog popisa obaveza. Preporuča tri stanke na dan kako bismo se osjećali bolje: tjelesnu, duhovnu i društvenu.


Četvrta pauza – ona bez svrhe


Međutim, postoji i još jedna, četvrta vrsta pauze s kojom valja eksperimentirati – pauza bez svrhe. To je improvizirana pauza u danu koji uzimamo za sebe kako bismo se rasteretili svih pritisaka koje doživimo tijekom dana i tada radimo svojevrsni mentalni proces ili restart koji lakše i prirodnije dolazi do mozga. Najbolja stvar kod ove pauze je što ju možete uzeti bilo kad i ne iziskuje puno vremena – samo šest minuta dokoličarenja je dovoljno.


>>>Teams, Zoom i Skype 'sisaju' život iz tebe? Uz ovih 5 savjeta predahni od tehnologije<<<


To "dokoličarenje" i pauziranje od svih poslvoa i obaveza poprilično je subjektivno, naravno. Za neke od nas bi to moglo značiti neku vrstu odmora ili meditacije zatvorenih očiju. Poanta je u tome da se udaljavate od energije svakodnevnice i stvarate prostor za neku vrstu protu-energije koja će postojati vrlo kratko, a zatim, nakon što odsluži svoju svrhu, zauvijek će nestati.


Negativna strana ove prakse je što bi ju neki mogli tumačiti kao gubljenje vremena ili maštanje, stoga se u upražnjavanju ove pauze najbolje izolirati i osamiti.


Kao primjer, to može biti i pauza od laptopa, mobitela i svega što nam privlači pažnju, boravak na vizualno smirujućem mjestu ili mjestu koje stimulira vašu maštu. To može biti stari podrum koji nikako da počistite ili pak tavan na kojemu se kriju brojne zaboravljene stvari. Ili samo soba i krevet.


Ta se pauza može smatrati skromnijom verzijom pomaka pažnje pomoću "trećeg prostora" koju zagovara Jenny Odell, autorica knjige "Kako ne činiti ništa". Ova "ništa pauza" nije promjena mišljenja, a nije ni odmor, samo je ništa: resetiranje naših misli od dnevnih pritisaka.


>>>5 misli koje ti se motaju glavom kad napokon završiš s ispitima<<<


Pokušajte uzeti šest minuta pauze za ništa kad god vam zatreba. Dovoljno je vremena da se vaš um resetira, ali nema dovoljno vremena da vaš rad trpi.


I na kraju, zašto baš šest minuta, a ne pet? Zato jer se u jednu minutu računa i potencijalno odugovlačenje.


izvor: Forge.com

Još vijesti