V.K. u Nakon predavanja

Zvali policiju, ima i uhićenih! Jutros MASOVNA krađa registarskih oznaka kraj Save: Huligani skidali tablice studenata 'dotepenaca'

Bez obzira što se po određenim kriterijima uvrštavamo u zemlje zapadnoga svijeta, u kojemu bi trebalo biti vrlo malo, ako ne i nimalo diskriminacije, očito je da je i danas to samo – utopija.

25. lipnja 2021 13:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već smo pisali o diskriminaciji studenata koji nisu rodom iz Zagreba (pogrdnog naziva "dotepenci") koji zbog obrazovanja morali seliti u hrvatsku metropolu. I dok većini studenata nije stalo do naglaska ili mjesta rođenja drugih kolega, još uvijek se prečesto susrećemo s događajima koji uključuju one kojima su dijalekt ili mjesto rođenja ključ po kojemu valoriziraju druge. Naime, nedavno je student fizički napadnut zbog splitskog naglaska dok se u izlasku družio s kolegama.


>>>Zbog naglaska student doživio nasilje: 'Kada sam rekao da sam iz Splita, dobio sam šaku u glavu!'<<<


Jutros je na društvenim mrežama stanar studentskog doma "Stjepan Radić" ljutito objavio da mu je dosta diskriminacije. U svojoj objavi dotaknuo se detalja događaja koji se u blizini doma odigrao jutros. "Duž parkinga od 7. do 11. paviljona, na 15-20 auta skinute su registracijske tablice, između ostalog i tablice s mog automobila, samo zato što su splitske", tvrdi u svojoj objavi. Kako dalje navodi, huligani su skidali i pulske, krapinske, zadarske i ostale, mahom 'vanzagrebačke', tablice.


"Policajci su uspjeli skupiti određeni broj tablica i odnijeti u PP u Nehajskoj ulici. Tako da, tko je god parkirao neka ode provjeriti. To je uradila grupa jedva punoljetnih huligana. Uhvaćeni su i privedeni", piše u svojoj objavi. Uz to, zamolio je sve oštećene da podnesu kaznenu prijavu kako bi pokušali stati na kraj ovakvom ponašanju.


"Mi 'dotepenci' smo dežurni krivci za sve"


Također, postavio je pitanje do kada će se tolerirati ova vrsta diskriminacije. "Zanima me kako, kad i može li se uopće stati u kraj maltretiranju studenata koji nisu iz Zagreba, a pogotovo studenata iz Dalmacije (Split, Zadar, Šibenik). Koliko incidenata se treba dogoditi da se barem pokrene nekakva priča u javnosti? Koliko momaka na Jarunu treba biti pretučeno samo zato što su iz Dalmacije?", upitao je.


Za kraj objave naveo je klasični stereotip koji je nažalost i dalje prisutan među studentima. "Mi, 'dotepenci' smo dežurni krivci za sve loše što se dogodi u gradu Zagrebu, ali 'Zagrepčani' imaju dosta posla u svojemu dvorištu, a trebali bi početi s odgojem svoje djece, jer ovo ne bi trebala biti slika Zagreba", napisao je za kraj.


>>>Studenti 'dotepenci' iskreno o uvredama u ZET-ovim tramvajima: 'Bolje da tamo sjedi pas, nego Hercegovac'<<<


Kontaktirali smo ovog studenta kako bi nam pobliže objasnio situaciju. "Zvao me prijatelj, očevidac iz 11.paviljona koji je zvao policiju, oko 5h i rekao da odem vidjeti na parking jesu li mi skinuli tablice, jer je vidio i čuo kako skidaju", započinje student. "Zahvaljujući njemu stigla je policija i uspjela privesti huligane. Kada sam otišao na parking nije bilo prednje tablice. Policajci su uspjeli pronaći određeni broj skinutih tablica, ali nažalost moju nisu. Ako ju ne uspijem pronaći, moram prijaviti gubitak tablice i praviti novu. Izbijeno mi je otprilike  300kn iz džepa ni krivom ni dužnom", komentira za MojFaks.


Prema njegovim riječima, policija je brzom intervencijom uspjela i privesti krivce, od kojih je jedan navodno maloljetnik. "Od huligana, jedan je čak i maloljetnik, dakle pretpostavljam da se radi o osobama od 18 do 19 godina. Privedeni su i vjerojatno će tijekom dana biti pušteni na slobodu, tko želi može podnijeti kaznenu prijavu protiv njih, to mi može biti jedino neko moralno zadovoljstvo, jer pretpostavljam da od te prijave neće biti ništa, odnosno neće dobiti kaznu koju zaslužuju", požalio nam se student koji od jutra pokušava barem vratiti svoje tablice kako ne bi imao dodatne troškove.


Dokad će se diskriminacija tolerirati?


Kao što smo i spomenuli, ovo nije prvi slučaj diskriminacije studenata rođenih izvan Zagreba, sa specifičnim naglaskom na studente s područja Dalmacije. "Ovo nije prvi slučaj nasilja nad studentima u okolici studentskog doma 'Stjepan Radić'. Meta su prvenstveno studenti iz južnih krajeva Lijepe Naše. Bilo je svakakvih situacija, ali pretpostavljam da nikad nitko nije odgovarao. Vjerojatno su ti dečki i ponosni na sebe jer su jednu večer prenoćili u policiji, možda su se nekome dokazali", komentira nam dalje student.


Priča o diskriminaciji osoba rođenih u Splitu koji dođu i Zagreb i obratno su nažalost vrlo česta pojava. Kako nam student dalje nastavlja, nisu krivi samo studenti, već takav odgoj dolazi od kuće. "Ne znam, ali ne krivim samo njih, krivim i njihove roditelje zbog načina odgoja. Čisti primjer je to da jedan maloljetnik u pola noći hoda pija Zagrebom", komentira iskreno.


Na Jarunu često izbijaju ovakvi incidenti


Problem je glavno 'it' mjesto još od početka korone – jezero Jarun, koji je vrlo blizu studentskog doma i zbog toga top odredište za izlaske vikendima. Iako policija Jarunom patrolira vikendom, ponekad se incidenti izgleda ne mogu izbjeći. "Smatram da se broj ovakvih slučajeva povećao zbog partijanja na Jarunu. Od tolikog broja ljudi, uvijek će se pronaći neke budale koji će izazvati incident, ali činjenica je da su studenti iz Dalmacije postali meta gotovo svaki vikend, i gotovo svaki vikend možemo čuti priče o nekom nasilju nad njima. Pitam se samo do kad, što se planira poduzeti po ovom pitanju i kome se obratiti na kraju krajeva", poručuje naš sugovornik za kraj.


U vezi ove situacije kontaktirali smo i Policijsku Upravu zagrebačku. Kako nam kažu iz policije, dojavu su zaprimili oko 3 i 50 sati ujutro. Lokacija krađe je Horvaćanski zavoj. "Imamo više osoba privedenih u službene prostorije na kriminalističku obradu", govore nam. S obzirom na to da je kriminalističko istraživanje otpočelo jutros i trenutno je u tijeku, nisu nam mogli potvrditi jesu li uhiće osobe maloljetnici, no potvrđuju da je u pitanju dio ukradenih registarskih oznaka automobila. Sukladno novim informacijama koje će pristizati tijekom dana, nadopunit ćemo i ovaj tekst.


Isto i u Dalmaciji ako imate zagrebačke "rege"


Kako su izdvojili i neki studenti u komentarima, i oni su doživjeli isto. "Isto tako je moj auto na meti u Dalmaciji. Nema šta mu se nije dogodilo. Svaki put kad ga parkiram, bojim se ostaviti ga. Nema tu pomoći, takva smo nacija", komentirao je jedan student koji vozi automobil zagrebačkih registracija.


>>>Kako je smeće podijelilo mlade: Prljaju li Jarun studenti iz Zagreba ili 'dotepenci'?<<<


U raspravu se uključila i jedna studentica koja je podijelila svoje stajalište. "To što je i tako Zagrepčanima kad dođu u Dalmaciju ne znači da je to ok. Treba to zaustaviti i dolje i ovdje i svugdje. Svi smo mi studenti i nitko nigdje ne ide zato da bi radio spačke ili nanosio kakvo zlo gradu u koji dođe. Ionako se sad igra sport na TV-u u kojem igra Hrvatska pa možemo svi skupa popit pivu dok gledamo", smatra.


Još je jedna studentica komentirala svoj slučaj. "Prije par dana sam se slučajno pronašla u društvu s ljudima od kojih je većina bila iz Zagreba i dva dečka su pričala kako njihovi frendovi svaki vikend idu na Jarun samo i jedino s ciljem da tuku ekipu iz Dalmacije. I još je svima to bilo smiješno i zezali su se kako furaju teleskope, noževe, itd. Znači ciljano odu tamo, napiju se i onda čekaju kad će netko imati dalmatinski naglasak. Jednom će tako ubit nekoga, ako se nađe netko s nožem ili što ja znam s čime", napisala je.


Svojevremeno smo postavili anketu na Facebook grupi studentskog doma Stjepan Radić s pitanjem jesu li naši studenti doživjeli fizičko nasilje, i ako da kakvo.


Zanimljiv je i svakako ohrabrujuć podatak koji smo tada dobili, da ipak većina njih dosad nije doživjela nikakav oblik nasilja, njih gotovo 72%. Najviši postotak nakon toga pripada onima koji su doživjeli razne oblike verbalnog nasilja, 19.5%.


Bilo je i dvadesetak studenata koji su priznali da su doživjeli i fizičko nasilje, a sličan je i broj onih koji su bili žrtve nekih od drugih oblika nasilja. Ipak, najmanje je njih izjavilo da je bilo ismijavano ili da su dobili razne prijetnje.

Još vijesti