V.K. u Nakon predavanja

Studentice u požaru ostale bez krova nad glavom – u zadarskom studentskom domu za njih NIJE BILO MJESTA… Danas će ipak imati gdje prenoćiti

Jučer je na Narodnom trgu na zadarskom poluotoku izbio veliki požar. Nakon par sati borbe s vatrom, vatrogasci su uspjeli obuzdati požar. No, u stihiji je oštećeno više stanova, među kojima i jedan studentica sa zadarskog Sveučilišta.

16. lipnja 2021 15:21
požar, Zadar

požar, Zadar Foto: MojFaks

Dok mediji prenose priču poznatog radijskog voditelja čiji je stan nastradao u ovom opasnom požaru, nitko ne piše o stanovima "običnih" ljudi koji su također stradali u vatri. Među njima su i dvije studentice koje su u stihiji privremeno ostale bez krova nad glavom.


>>>Studenti žestoko 'opleli' po svom sveučilištu: 'Sad se mi zbog 2 ispita moramo vraćati 400 kilometara na faks?'<<<


Martina Jurlin studentica je Sveučilišta u Zadru, a stan koji dijeli s cimericom također je bio u direktnoj opasnosti od požara. Naime, poažr se proširio na susjednu zgradu i zahvatio krov nakon čega je donešena odluka o hitnoj evakuaciji stanara zgrade u kojoj Martina stanuje. S cimericom je morala napustiti smještaj bez ikakve ideje gdje pronaći alternativu.


Podrugljivi glas s druge strane telefonske linije


"Kada je jučer izbio požar oko 11 sati mi smo evakuirane i nismo imale gdje do navečer jer nam se nije dopuštalo uopće do stana po stvari. Kada smo došle ispred zgrade u 22 sata, policajci su nam rekli da moramo pronaći privremeni smještaj", kaže za MojFaks.


Navečer im je dopušteno ući u zgradu kako bi pokupile najosnovnije stvari no, nisu smjele prenoćiti u stanu jer u zgradi nema struje i sve je još uvijek bilo puno dima. Do komplikacija dolazi kada su zvale studentski dom u Zadru oko 22 sata navečer s upitom mogu li tamo prespavati tu jednu neizvjesnu noć tijekom koje nisu imale krov nad glavom. Smještaj su, kako nam govori, bile spremne i platiti.


>>>Tko to more platit'?! Svaki mjesec bacaju tisuće kuna u vjetar: Studiraju od kuće, a i dalje unajmljuju stanove jer NE ZNAJU dokad će sve biti online<<<


Kako navodi studentica, cijelu su situaciju objasnile gospodinu koji im se tada javio na telefon no, čini se da isti nije imao mnogo razumijevanja za ove studentice. Kako kaže naša sugovornica, podrugljivim tonom im je odgovorio da ne mogu doći u dom jer "nemaju uvjete za smještaj u domu".


Bile na razgovoru s rektoricom Vican


Nakon što su danas obje bile na razgovoru kod rektorice Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijane Vican, odobren im je smještaj u studentskome domu. Također, rektorica im je rekla da je portir, gospodin koji im se prethodnu noć javio na telefon "samo obavljao svoj posao".


"Zašto se to nije moglo reći na drugačiji način?", zapitala se Martina, pozivajući se pritom na neugodan ton zaposlenika studentskog doma tijekom jučerašnjeg razgovora.


"Objasnila mi je da on ne smije u dom puštati nikoga i da mora javljati njoj. Pošto je on znao kakva je situacija, mogao je kontaktirati ravnateljicu ili rektoricu. No, rektorica je napomenula kako je on odradio svoj posao u službi i da se to ne treba tako gledati. Sve u svemu, danas nam je ponudila smještaj i rekla je da možemo doći bilo kada. Smještaj nećemo plaćati i ponudila je nekoliko brojeva telefona kako bi ovo organizirale", prepričava nam studentica povoljan ishod nakon neugodnog telefonskog razgovora.


Uvjeti u izvanrednoj situaciji


Naša sugovornica i dalje smatra kako je portir mogao bolje postupiti u ovoj situaciji pošto su mu objasnile cijelu situaciju jer, kako smatra, uvjete ne trebaju gledati u ovakvoj izvanrednoj situaciji.

Na upit šteti koju je požar prouzrokvoao u stanu, studentica nam odgovara da je njena cimerica opet pokušala ući u stan no bezuspješno. "Navodno opet gase, pa i dalje ne možemo ući", kaže nam. "U stan nam i dalje ne daju jer se navodno gasi, tako da opet stojimo vani i za sad ćemo pričekati razvoj situacije", kaže nam.


>>>Epidemiološki problem?! Ogromni redovi ispred menzi: Ne drže razmak, a rijetko koji student nosi zaštitnu masku FOTO<<<


Kako nam govori dalje, krov koji je gorio spojen je s njenom sobu zbog čega je stan bio u direktnoj opasnosti, no, nasreću, vatra je zaustavljena, a stan je siguran i neopožaren.


Obje studentice dobile smještaj u domu


Vezano uz njihovu situaciju obratili smo se i nadležnima iz studentskog doma koji su nas ljubazno usmjerili na rektorat. Kasnije se na naš upit javila Voditeljica Centra za studentski standard mr.sc. Ivanka Šubašić koja nam je pismenim putem potvrdila da je rektorica primila našu sugovornicu na razgovor, uz zadovoljavajući ishod za djevojke.


"Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Dijana Vican, ponudila je smještaj objema studenticama u Studentskom domu. Stan u kojem su studentice bile podstanari nije opožaren", stoji u službenom odgovoru.


Studentica nam je poslala fotografiju pogleda iz kuhinje njihova stana kako bi se bolje uprizorilo koliko je požar bio blizu njihovog stana, te kako je stan bio u neposrednoj opasnosti prije uspješne akcije gašenja požara.


požar, zadar požar, zadar Foto: MojFaks

Pogled iz kuhinje njihovog stana / Foto: M.J., privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


S obzirom na opasnost o kojoj su izvještavali domaći mediji, bitno je napomenuti da je situacija pod kontrolom te da su svi zbrinuti i na sigurnome.

Još vijesti