L.B. u Vijesti

Studenti ne mogu na prestižno svjetsko natjecanje – sveučilište im nije uplatio kotizaciju

Grupa studenata Pravnog fakulteta u Tuzli otkazala je dusjelovanje na prestižnom svjetskom natjecanju. Kao razlog navode tvrdnju da im Sveučilište u Tuzli nije uplatio kotizaciju u iznosu od 400 eura.

14. Siječnja 2022 13:31
Willem C. Vis Moot, vis moot natjecanje

Willem C. Vis Moot, vis moot natjecanje Foto: Screenshot

U proteklih pet godina studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Tuzli sudjelovali su na prestižnom natjecanju u domeni međunarodne trgovačke arbitraže "Vis Moot", međutim na predstojeće izdanje se nisu mogli prijaviti jer nemaju novca za kotizaciju, piše Klix.ba.


Jedino od 450 sveučilišta koje nema novca za kotizaciju


"Ove godine obavezna registracija je reducirana na 400 eura, budući da će natjecanje zbog pandemije biti u online formatu. Mi smo se dosad snalazili na razne načine, moleći za novac od raznih donatora i sponzora, no ove godine smo od svih odbijeni i suočeni sa činjenicom da će naše Sveučilište biti jedino od 450 sveučilišta, a mi jedini od 3.800 studenata koji se ne mogu natjecati jer ne mogu platiti obavezni fee, koji inače svakom timu plaća njegovo sveučilište, budući da predstavljaju isti", kaže predstavnica Vis Moot tima Sveučilišta u Tuzli Lejla Mašić.


>>>Korupcija u visokom školstvu: Studenti s dobrom vezom ispite polažu tijekom praznika i vikendima<<<


Uprava Sveučilišta, kako naglašava Mašić, je godinama obavještavana o navedenim poteškoćama vezanim za kotizaciju, pa je tako bilo i sada, međutim, odgovor nikada nisu dobili.


Rame uz rame s naboljim svjetskim sveučilištima - možda jednog dana


"S druge strane, mi imamo apsolutnu podršku profesora, asistenata i uprave našeg fakulteta u pogledu svakog natjecanja, pa i ovoga, ali budući da fakultet nema novčana sredstva, niti otvoren račun, kotizaciju ne može ni platiti. Tako jedino što nam ostaje, nakon što smo već podnijeli sve pisane podneske i šest mjeseci radili na ovogodišnjem problemu, jest da se povučemo sa natjecanja, sa nadom da će uprava Sveučilišta u Tuzli shvatiti važnost ovakvih natjecanja, ne samo za studente natjecatelje, nego i za cjelokupno sveučilište, te da će možda nekada nekoj budućoj generaciji omogućiti da predstavlja naše Sveučilište na jednom ovakvom natjecanju i budu rame uz rame s najboljim svjetskim sveučilištima", dodala je Mašić.


>>>Jedini u zemlji nemaju pravo na cjepivo! Prvih 100 studenata medicine iz Tuzle odlazi u Beograd na cijepljenje: 'Ovo je tek prvi dio...'<<<


Zbog ovakvog tretmana studenata, zaključili su budući tuzlanski pravnici, nije ni čudno što je Sveučilište u Tuzli samo u prošloj godini palo za 315 mjesta na svjetskoj Webometrics rang-listi najboljih visokoškolskih ustanova, dok je s drugog mjesta na državnom nivou palo na čak četvrto.


izvor: Klix.ba

Još vijesti