L.B. u Vijesti

Zagrebački fakultet studentima iz Ukrajine ponudio besplatan nastavak studija – ne moraju pauzirati ni odustati od faksa

'S velikom zabrinutošću pratimo vijesti o ratnim zbivanjima u prijateljskoj zemlji Ukrajini i izražavamo najdublju tugu zbog patnje stanovnika Ukrajine…'

9. ožujka 2022 14:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilišta diljem Europe solidariziraju se sa studentima iz Ukrajine, kako onima koji pristižu kao izbjeglice, tako i onima koji su u trenutku izbijanja rata u ovoj zemlji studirali na razmjeni u brojnim europskim državama.


Uz susjednu Srbiju u kojoj članovi Erasmus mreže studenata apeliraju na Vladu da se ukrajinskim studentima omogući besplatno studiranje u ovoj zemlji, kod nas su sveučilišta na razini cijele zemlje složna u tome da se studentima s ratom zahvaćnog područja omogući nastavak studija, uz sva prava, besplatan smještaj i prehranu.


I dok se, primjerice, na zagrebačkom Sveučilištu trenutno nalazi pet studenata iz Ukrajine, u Rijeci ih je troje. Već danima pomoć se skuplja na inicijativu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, a u bezrezervno pomaganje studentima iz Ukrajine uključuje se i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


>>>Kolegama iz Ukrajine osigurana studentska prava, besplatan smještaj i prehrana na hrvatskim sveučilištima<<<


Mogućnost studiranja na engleskom i hrvatskom jeziku


Na svojim su mrežnim stranicama, naime, objavili vijest o podršci ukrajinskim studentima i svim pogodnostima koje će nuditi mladima koji su u Ukrajini studirali veterinu, a zbog rata su prisiljeni otići iz svoje zemlje. Da ovo nužno ne mora podrazumijevati i pauziranje ili odustajanje od studija, dokazuju i sa zagrebačke Veterine na kojoj će moći nastaviti svoj studij, od prve do šeste godine, potpuno besplatno, na engleskom ili hrvatskom jeziku.




Osim toga, ponudit će im se i besplatna prehrana (ručak i večera) u studentskim menzama, obavljanje stručne prakse na klinikama fakulteta, stručni terenski rad, ali i akademsku i psihološku podršku u nastavku karijere.


Priželjkuju što skoriji kraj agresije


"Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izražava iskrenu podršku ukrajinskome narodu, u svjetlu agresije protiv suverene Republike Ukrajine. S velikom zabrinutošću pratimo vijesti o ratnim zbivanjima u prijateljskoj zemlji Ukrajini i izražavamo najdublju tugu zbog patnje stanovnika Ukrajine. Osjećamo iskrenu empatiju prema svim ukrajinskim studentima, kolegama profesorima i čitavom nacijom, i izražavamo želju da agresija na teritoriju Republike Ukrajine završi", napisali su u svome pismu podrške.


>>>[VIDEO] Majke 'ribaju' ruskog političara: 'Vaš sin je na fakultetu, a našu djecu šaljete kao topovsko meso'<<<


Svi zainteresirani studenti koji žele svoj studij nastaviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu trebaju se javiti Uredu za razvoj karijere i akademsko-psihološko savjetovanje na broj +385 1 2390 330 ili e-mailom na: ilehpan@vef.unizg.hr.

Još vijesti