Mojfaks.hr u Vodič za brucoše

Top 7 razloga zašto su apsolventi zapravo isti kao i brucoši

Sigurno ste ne jednom u životu čuli onu da stariji podjetinje u 'jeseni života', a nije mnogo drugačije ni s apsolventima koji kao da se vrate na početak visokoobrazovnog ciklusa jednom kad se nađu jednom nogom van faksa.

14. travnja 2021 14:51
Studenti na predavanju

Studenti na predavanju Foto: Shutterstock

Tko ne vjeruje, neka prvo diplomira. Onda će se sjetiti ovih riječi.


1. I jedni i drugi su zbunjeni i neprilagođeni


Da, svi se sjećamo nervoze, iščekivanja i straha kad smo prvi puta kročili na svoj fakultet na kojemu ćemo provesti nekoliko godina (nećemo precizirati), no znate li da je isto i apsolventima. Iako vam se može činiti da znaju sve i da su "kul", apsolventi već beru brige o tome gdje će se i kako zaposliti, već se osjećaju kao da su se oprostili od svog fakulteta i kao da su miljama daleko od onog dana kad su upisali fakultet.


>>>5 situacija na faksu u kojima ćete totalno odbaciti logiku i ponašati se – tipično studentski<<<


Tako su i jedni i drugi zbunjeni i mislima u budućnosti – jedni maštaju o trenutku kad će se udomaćiti na faksu, a drugi pak kad će se udomaćiti na nekom poslu.


2. Kupuju majice s logom faksa u fakultetskom shopu.


Da, brucoši silom sile cijelom svijetu reći gdje studiraju i na taj se način bolje uklopiti u novo društvo svih koji studiraju ili su studirali, a apsolventima je ovaj shopping gorko-sladak jer majicu već osjećaju kao uspomenu na najljepši period života.


3. Jednako ne uživaju u online predavanjima


Da, brucoši jer se ne mogu upoznati s kolegama i profesorima uživo niti početi istraživati svoj fakultet, a apsolventi jer su navikli na kontaktnu nastavu, a sad ovo… I u ovom su osjećaju ujedinjeni.


4. Fotkaju sve i svašta


Prvo predavanje, zadnje predavanje? Užas na online predavanjima? Prva ocjena, zadnja ocjena? Prvi račun iz menze ili zadnji? Sve bi to željeli zabilježiti i zapamtiti jer svi znamo da se prvi pamte, ali ovo vrijedi i za sve zadnje što ćete napraviti u stažu studenta.


5. Slušaju ista predavanja


Uglavnom neke izborne kolegije, brucoši jer im je to uvodna godina, a apsolventi jer im fali koji ECTS bod pa ne žele ništa teško. Sve što počinje s "Uvod"? Može!


6. Koriste studentske popuste do maksimuma


Da, jednom kad dobijete studentska prava i iksicu, pred  vama se otvara sasvim novi svijet povoljnih cijena skoro svega: popusti na kazališne karte, koncerte, odjeću, tečajeve jezika… Sve je to odjednom moguće. I više se nikada neće ponoviti samo zato jer ste postali dijelom neke demografske skupine. Brucoši koriste jer im je sve novo i zanimljivo, a apsolventi jer znaju da uskoro više neće imati tu mogućnost.


>>>Fakultet je život u malom – doživjet ćeš SVE: Ove stvari treba znati svaki brucoš, a shvati ih tek kad više nije student<<<


7. Cijene maminu kuhinju iznad svega


Brucoši jer ih još uvijek "pere" nostalgija, a apsolventi jer im je već pomalo dosta menze, pekarnica i fast fooda.