S.D. u Naslovnica

Za sve koji mrze ponedjeljak: Ova šefica uvela zanimljivu novost kako bi zaposlenicima olakšala početak tjedna

Što mislite o njenoj metodi?

29. svibnja 2023 10:36
Ove šefice konceptualizirale su „Lagani ponedjeljak“

Ove šefice konceptualizirale su „Lagani ponedjeljak“ Foto: @itsmarisajo, @caitlinjwinter

U modernim tvrtkama, koje najčešće vode milenijalci, sve više je noviteta koji olakšavaju zaposlenicima preživljavanje radnog dana i tjedna. Baš jedan takav trend nedavno je izazvao razne reakcije korisnika društvenih mreža.

„Lagani ponedjeljak“ ili „ponedjeljak minimalnog truda“ trend je koji uvodi sve više kompanija.

Ovaj pristup koncipiran je tako da se radnom osoblju pokušava olakšati početak tjedna i smanjiti količinu stresa, a sve to pomoću raznih metodama, poput rada od kuće ponedjeljkom, ili nepunog radnog dana.

Većina zaposlenih nedjeljom osjeća grč u želudcu jer znaju koliko obveza ih čeka u uredu, baš zbog toga ovoj metodi priklanja se sve više šefova.

Novi trend nazvan je „Bare Minimum Mondays“, a australska šefica marketinga Caitlin Winter odlučila ga je provesti u praksi.

 

@caitlinjwinter As soon as I read about the concept of #bareminimummondays I knew I wanted in. Sunday nights have always meant the Sunday Scaries for me, but introducing Bare Miminim Mondays for me and my team means I can go to bed not feeling that sense of dread. I can wake up a little later on a Monday morning, go to my gym class and then ease into my work week feeling refreshed and energised. Credit for this concept goes to the amazing @MJ ⚡️ ⚡️#marketingmanager #corporatelife #wfhlife #corporategirlies ♬ original sound - Caitlin Winter

 

Winter, voditeljica marketinga sa sjedištem u Adelaideu, rekla je za news.com.au da je za nju to bio način na koji osoblje može provesti dan svojim tempom.

„Mnogi misle da to znači da cijeli dan sjedim u svojoj pidžami i ne radim ništa, ali doista nije tako. Za nas je to jednostavno dan kada radimo od kuće, ne planiramo nikakve sastanke i općenito se samo počastimo s malo više prostora i ljubaznosti kako bismo se pripremili za produktivan tjedan koji je pred nama. Za nas to znači da ne vršimo pritisak na sebe da bismo dovršili te velike projekte“, rekla je.

Iako je Winter oživjela ovaj pojam u medijima, na društvenim mrežama ga je originalno konceptualizirala Marisa Jo Mayes, kada je skovala izraz „Bare Minimum Mondays“.

 

@itsmarisajo Replying to @alysialovesmakeup This shift would’ve saved me so much stress & overwhelm back in my corporate days 😵‍💫 #bareminimummonday #bareminimummondays #worklifewellbeing #burnoutrecovery #wfhtips ♬ Theme From A Summer Place - Percy Faith

 

„Pritisak koji sam si stvarala ponedjeljkom bio je paralizirajući i shvatila sam da nešto moram promijeniti“, naglasila je za Insider.

Iako se mnogima čini da je ovaj pojam samo „izmišljotina lijenih milenijalaca i generacije Z“, ovakav pristup početku radnoga tjedna mogao bi pomoći mnogim pojedincima koji ne funkcioniraju dobro pod pritiskom.

 

Još vijesti