S.D. u Laganini

Evo što Amerikanci misle o Europljanima, s nekim stereotipima možda ćete se i složiti

Netrpeljivost prema Amerikancima, „Speedo“ kupaće gaće i višesatno ispijanje kave.

7. lipnja 2023 14:16
Što o Europljanima misle Amerikanci?

Što o Europljanima misle Amerikanci? Foto: Nikonaft, lazyllama/Shutterstock

Kultni američki portal BuzzFeed, nedavno je objavio popis pojmova i ponašanja koji Amerikance asociraju na Europu i Europljane, složen od strane američkih Redditora.

S nekima od njih vjerojatno ćete se i sami složiti.

Gotovo svi u svojim glavama imaju stvorenu ideju (negativnih i pozitivnih) ponašanja koje povezujemo uz neki narod.

Stereotipi o glupim Amerikancima te razuzdanim Europljanima koji po plažama hodaju goli, daleko su od istine i često su generalizirni stereotipi, a široko su rasprostranjeni u medijima i drugim narodima.

No, što kad te generalizirane ideje doista pogode srž nečijeg ponašanja i kulture?

Uz stereotipe za koje mnogi Europljani misle da su lažni, u ovoj Reddit raspravi pronašlo ih se nekoliko s kojima su se i komentatori iz Europe složili.

Evo kako izgleda popis nekih više, a nekih manje točnih ideja i pojmova koji asociraju Amerikance na Europu i Europljanje.
 

1. Muškarci nose „Speedo“ gaće na plaži ili u bazenu

Speedo gaće trend su koji je dug period uništavao ljetne dane mnogim Europljanima koji su se odlučili odmoriti uz plažu ili bazen, ali čini se da je takvih kupaćih sve manje u ovim prostorima (na sreću svih prisutnih).

 

2. Prohodni gradovi

Prohodni gradovi jedan su od pozitivnih pojmova kojih se stranci sjete kada razmišljaju o Europi. Blizina svih potrebnih sadržaja definitivno je faktor koji usrećuje velik dio građana i čini im život lakšim.

3. Višetsatno sjedenje u kafićima i restoranima

Višesatno ispijanje kave i uživanje u obrocima dio je europske, a pogotovo balkanske kulture. Na kavama i uz obrok ovdje se može sve, čak i održati poslovni sastanak ili prijateljsko druženje.

4. Amerikance žive da bi radili, a Europljani rade da bi živjeli

Lako je zaključiti da se razlike u kulturama jasno vide i u načinu na koji pristupamo poslu. Zbog ideje Amerike kao zemlje snova, mnogi Amerikanci žive svoj posao, dok je Europljanima posao aspekt koji im pruža financijsku sigurnost.

 

@adriankr Its a daily ritual #foryou #balkan ♬ original sound - Reggie

 

5. Netrepeljivost prema Amerikancima

Netrpeljivost prema Amerikancima opće je poznata činjenica na ovim prostorima. Mnogi Europljani nisu oduševljeni Amerikancima koji turistički posjećuju Europu, a neki osjete i netrpeljivost prema cijelom narodu zbog njihove vlasti koja mnogim Europljanima nije draga.

Pretpostavke o tuđoj kulturi, iako se ponekad pokazuju točnima, sigurno nisu od pomoći tijekom upoznavanja novih ljudi i zajednica pa bi ih, kako bi stvorili razumniji i sretniji okoliš, trebalo što prije zanemariti.

 
U još jednom intervjuu za StudiGO ovog puta razgovaramo o W&T programu!

 

Još vijesti