M. P. u Vijesti

Učenica je snimila učitelja u nezgodnom trenutku – neki smatraju da joj treba čestitati

Učitelj je rasno uvrijedio učenike.

17. svibnja 2023 13:30
Djevojčica koristi mobitel tijekom nastave

Djevojčica koristi mobitel tijekom nastave Foto: Kaidevil Photo/Shutterstock

Američka škola je suočena s kritikama nakon što je suspendirala učenicu koja je snimila učitelja kako upotrebljava riječi koje se smatraju rasnom uvredom.

Riječ je o petnaestogodišnjoj učenici, Mary Walton, djevojčica je snimila učitelja koji predaje geometriju u jednoj školi u Springfieldu. Kako prenosi BBC, učitelj je ponavljao „the N-word“, učenica je zabilježila taj trenutak, a nakon toga su je školske vlasti disciplinski kaznile.

Njezina obitelj je angažirala odvjetnika i zatražila od škole da joj se ispričaju,na to su školske vlasti odgovorile kako smatraju da je djevojčica pravedno kažnjena, a učitelj je samoinicijativno dao otkaz. Osim isprike, učenica i njezina majka tražile su od škole da izbriše suspenziju koja šalje pogrešnu poruku ostalim učenicima.

Za BBC se oglasila odvjetnica: „Ako snimite videozapis učitelja koji radi nešto pogrešno, izgleda da bi i sami mogli upasti u nevolju.“ Naime, učenici su na nastavi raspravljali o rasnim uvredama, a učitelj se ubacio u raspravu i pogrdno imenovao pripadnike crne rase.

Djevojčica je podijelila videozapis sa svojom majkom i prijateljima, a nakon toga je objavljen na društvenim mrežama bez njezinog znanja. Učenica je nakon toga suspendirana na tri dana, a ravnatelj je osudio učiteljeve postupke i dodao da je škola postupila na ispravan način.

U pravilniku ove škole jasno stoji da učenici ne smiju koristiti mobilne uređaje tijekom nastave, a majka suspendirane djevojčice govori kako bi škola trebala promijeniti svoju politiku. Dok jedni smatraju da je ravnatelj u pravu, drugi govore kako bi djevojčici svi trebali čestitati jer je snimila događaj vrijedan medijske pozornosti.

Još vijesti