P.S. u Vijesti

Hrvatski arheolozi pronašli cestu staru 7.000 godina – spajala je umjetno stvoreni otok s ostatkom obale

Naselje je datiralo oko 4.900 godina prije Krista.

8. svibnja 2023 12:36
Arheološki lokalitet pored otoka Korčule.

Arheološki lokalitet pored otoka Korčule. Foto: Sveučilište u Zadru/Facebook

Hrvatski arheolozi u blizini otoka Korčule pronašli su cestu koja je stara gotovo 7.000 godina! Ovo arheološko istraživanje, zahvaljujući kojem su pronađeni ovi lokaliteti, provodi se već jedno vrijeme, a na njemu sudjeluju razne institucije, kao i tvrtke, kako navodi Sveučilište u Zadru na svojem službenom Facebook profilu.

Istraživanje predvodi Mate Parica, izvanredni profesor Sveučilišta u Zadru, Domagoj Perkić iz Dubrovačkih muzeja, Ivan Šuta i Vedran Katavić iz Muzeja grada Kaštela, Katarina Batur sa Sveučilišta u Zadru, Marta Kalebota iz Gradskog muzeja Korčula, Eduard Visković iz tvrtke Kantharos te Dalibor Ćosović iz Lumbarda Blue, ronilačkog centra.

Cesta je spajala prapovijesno naselje

Kako pišu sa Sveučilišta, radi se o lokalitetima koji su se nalazili duboko ispod morskog mulja, „a otkrivena je cesta koja je spajala potopljeno prapovijesno naselje Hvarske kulture s obalom otoka Korčule“, naveli su iz zadarskog SC-a.

Lokalitete opisuju kao pažljivo složene kamene ploče koje su, nekada, bile dio ceste široke čak četiri metra. Ta cesta je spajala umjetno stvoreni otok s ostatkom obale.

Naselje datiralo oko 4.900 godina prije Krista

Pretpostavlja se da je pronađeno naselje datiralo oko 4.900 godina prije Krista! Osim ovog projekta, provodi se još jedan na drugom kraju otoka Korčule gdje arheolozi Sveučilišta u Zadru vrše kopnena istraživanja.

„Arheološki tim koji roni na lokalitetu Soline izvršio je pregled središnjeg dijela uvale Gradine, i na opće oduševljenje utvrđeno je na 4 do 5 metara dubine postojanje gotovo istovjetnog naselja kao i na Solinama. Na lokalitetu su pronađeni neolitički artefakti poput kremenih sječiva, kamene sjekire te ulomci žrvnjeva“, pišu sa Sveučilišta u Zadru.
 

Još vijesti