V.F. u Vijesti

Knjižničari na aparatima! Posuđena knjiga vraćena u knjižnicu nakon 104 godine

Koji je tvoj osobni rekord?

20. studenog 2023 14:12
Netko je pronašao knjigu među rođakovim stvarima

Netko je pronašao knjigu među rođakovim stvarima Foto: @stpaullibrary/Twitter/Screenshot

Svi znamo onaj osjećaj srama kad trebamo vratiti knjigu u knjižnicu koja je bila kod nas dvostruko više nego što je trebala. Koji je razlog tome? Najčešće jednostavno smetnemo s uma da smo posudili knjigu i da ju trebamo vratiti. Onda jednoga dana slučajno naiđemo na nju i shvatimo da ćemo morati platiti „masnu“ zakasninu. Ipak, moramo priznati da to nije najveći problem. Najgore je što ćemo se morati sramotiti kad knjižničar vidi koliko kasnimo s vraćanjem knjige.

Možda će ti ova vijest uliti samopouzdanje da konačno vratiš onu stručnu literaturu koja ti stoji u ladici već dva mjeseca, a nisi pročitao ni riječi iz nje.

Naime, knjiga iz jedne knjižnice u Minnesoti u SAD-u je vraćena nakon 104 godine.

Knjigu pod naslovom „Poznati skladatelji“ s djelima Bacha i Mozarta, je netko pronašao dok je prebirao po stvarima rođaka. Naplatni list javne knjižnice grada St. Paul u Minnesoti pokazuje da je posljednji put posuđena 1919. godine, prenosi Cheddar News.

Knjiga srušila rekorde...

Gradonačelnik St. Paula Melvin Carter našalio se u subotu u tweetu da neće biti kazne. Knjižnica je, poput mnogih diljem zemlje, prestala naplaćivati zakasnine 2019.

 

 

John Larson, koordinator digitalne knjižnice javne knjižnice St. Paul, rekao je da sumnja da će se knjiga vratiti u optjecaj zbog delikatnog stanja, ali očekuje da će ju knjižnica prihvatiti.

„Dosegla je točku u kojoj to nije samo stara knjiga, to je artefakt. Ima malo povijesti“, rekao je.

Larson je rekao da je u njegovih 25 godina rada u knjižnici to bila najstarija knjiga koju je ikad vidio vraćenu.

„Nekoliko puta je nešto bilo vraćeno nakon 20 ili 30 godina, ali nikada nije bilo posuđeno 100 godina“, rekao je.

Izvor: Cheddar News

Još vijesti