V.F. u Vijesti

Mađarska vlada zabranila maloljetnicima ulaz na izložbu u Budimpešti zbog LGBT sadržaja

Potezi mađarske vlade su oštro iskritizirani.

31. listopada 2023 12:08
Mađarska je 2021. zakonom zabranila „promicanje homoseksualnosti“

Mađarska je 2021. zakonom zabranila „promicanje homoseksualnosti“ Foto: Canva

Mađarska vlada zabranila je mladima ispod 18 godina posjećivanje izložbe World Press Photo koja je izložena u Budimpešti, navodeći LGBT sadržaj na nekim fotografijama.

Nacionalistička vlada premijera Viktora Orbana promiče kršćansko-konzervativnu agendu i 2021. zabranila je „prikazivanje i promicanje homoseksualnosti“ u knjigama i filmovima dostupnim mlađima od 18 godina unatoč oštrim kritikama skupina za ljudska prava i Europske unije, piše Reuters.

U subotu je Mađarski nacionalni muzej prestao prodavati ulaznice za izložbu fotografija za mlade nakon što je krajnje desna stranka Mi Hazank/Naša domovina pokrenula vladinu istragu, priopćila je stranka.

Tvrde da se time krši zakon o zaštiti djece

„Na temelju inicijative Mi Hazank, mladi ispod 18 godina ne mogu posjetiti izložbu u Nacionalnom muzeju jer se time krši zakon o zaštiti djece“, rekla je krajnje desna stranka državnoj tiskovnoj agenciji MTI. Novo pravilo objavljeno je na web stranici muzeja kasnije u subotu.

Ranije ove godine neki mađarski knjižari kažnjeni su zbog prodaje knjiga koje prikazuju homoseksualnost, a koje nisu bile zamotane u plastiku kako to zahtijeva zakon.

Zakon iz 2021., za koji vlada kaže da mu je cilj zaštititi djecu, izazvao je zabrinutost u LGBT zajednici.

Izvor: Reuters

Još vijesti