V.K. u Vijesti

Nikad gora kriza studentskog smještaja: Sveučilišta nemaju kamo smjestiti brucoše

Iako za nekoliko tjedana počinje nova akademska godina, mnogi brucoši i dalje nemaju krov nad glavom.

30. kolovoza 2022 15:36
Nemaju kuda

Nemaju kuda Foto: shutterstock by creativemarc

Ovogodišnji brucoši prije samog početka studiranja moraju riješiti ono što se u nekim zemljama čini kao nepremostiv problem: pronaći studentski smještaj koji mogu plaćati. Ovaj zadatak iz perspektive studenta današnjice, gotovo je nemoguće riješiti, posebice u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Naime, nekoliko stotina brucoša ostalo je bez krova nad glavom nakon što im je nekoliko velikih britanskih sveučilišta poručilo da traže smještaj "negdje drugdje" jer su domovi pod njihovim upravljanjem već puni.

Iako nova akademska godina počinje za nekoliko tjedana, studenti prvih godina na Sveučilištu Glasgow, Sveučilištu Manchester Metropolitan i Sveučilištu West England dobili su odbijenicu od svojih visokih institucija za smještaj u domovima. Neki su sretniji studenti dobili opciju da odu u smještaj u NewPort u Walesu, koji je udaljen oko pola sata od Sveučilišta West England, prenosi The Tab.

Nema mjesta za sve

Sveučilišta Velike Britanije suočavaju se s velikim problemima po pitanju smještaja studenata jer ih svake godine sve više upije studij, a raste veliki pritisak zbog cijena najma u privatnim smještajima i njihovim studentskim domovima.

Sredinom kolovoza njihovi su maturanti dobili konačna rješenja njihove inačice mature (A razine), na kojem je 460 tisuća studenata dobilo ponudu na sveučilištima diljem kraljevstva, dok je na tisuće drugih studenata tražilo smještaj kroz prijevremeni smještaj upisom nekih kolegija na sveučilištima prije službenog početka akademske godine.

Studenti i dalje na čekanju

Mnogi su kritizirali trenutnu situaciju i sveučilišta koja nude studentima mjesto, a da se pritom ne pobrinu i za njihov smještaj. "Nečuveno je što su prihvatili kandidate na slobodne i ranije prijave znajući pritom da im ne mogu osigurati smještaj", kazao je jedan od roditelja studenta koji pohađa Sveučilište West England.

Ovo je sveučilište potvrdilo da nakon "velikog broja prijavljenih", još 533 studenta čekaju odgovor, a uz to su nekima ponudili i smještaj u udaljenom Newportu uz obećanje kako će im platiti troškove prijevoza do Bristola.

"Bristol postaje sve popularniji grad za život. Ovo, u kombinaciji s povećanom potražnjom za dodatna mjesta na sveučilištima i porastom troškova života, stavilo je dodatni pritisak na naš smještaj i traženje najma", rekao je glasnogovornik sveučilišta.

U Irskoj redovi pred kućama za najam

"Dok sveučilišta sve više rasprodaju svoj stambeni fond i peru ruke od svojih dužnosti prema vlastitim studentima, naravno da vidimo grabežljive privatne pružatelje smještaja kako pune svoje praznine", kazala je potpredsjednica Nacionalnog saveza studenata za visoko obrazovanje Chloe Field.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Irish Daily (@irish_daily)


Situacija je iznimno teška i u Irskoj. "Na stotine ljudi čekaju u redu za šansu da uspiju unajmiti kuću za 1850 eura mjesečno od privatnog iznajmljivača u Drumcondri", piše u opisu viralnog video-isječka koji je nedavno objavljen na Instagram profilu Irish Daily

Još vijesti