V.F. u Akademska četvrt

Drastično „srezali“ broj noćenja gostiju u domu: SC tvrdi da je to zbog incidenata, studenti pokrenuli peticiju

Čini se kako osječki dom ipak neće mijenjati stroga pravila o noćenju posjetitelja.

28. listopada 2022 11:03
Dosad su goste mogli pozivati više puta mjesečno, a odsad samo dvaput godišnje...

Dosad su goste mogli pozivati više puta mjesečno, a odsad samo dvaput godišnje... Foto: screenshot via peticijeonline.com/Peticija za mijenjanje domskog pravilnika- noćenje gosta (Studentski dom Osijek)

Počevši od ove akademske godine, Studentski centar u Osijeku ograničio je mogućnost dovođenja gostiju u studentsku sobu.

Dosad su stanari smjeli ugostiti posjetitelje do pet puta mjesečno, a od ove godine dozvoljeni broj posjeta drastično se smanjio i to na samo dva posjeta – tijekom cijele akademske godine.

Nova pravila: samo 2 noćenja godišnje umjesto dosadašnjih 5 mjesečno

Zato su stanari Novog studentskog doma u Osijeku nedavno pokrenuli peticiju kojom žele promijeniti pravilnik i vratiti stara pravila o noćenju gostiju. Sami su napisali kako mnogi od njih imaju djevojke, dečke, roditelje i prijatelje iz udaljenijih gradova koje sada ne mogu ugostiti.

„Smatram da je potreba za posjetama studentima potpuno opravdana i da bi studentski dom zaista trebao biti DOM svakom studentu, u pravom smislu riječi. Kao što i doma u sobu dođu roditelji/prijatelji/partneri koji po potrebi prenoće, tako bi i u ovom domu to trebalo biti omogućeno i normalno. Studentski život često izaziva društvene krize i usamljenost, bez obzira na veliku cirkulaciju ljudi u užoj okolini. Za ugodan život te uspješno studiranje potrebno je zadovoljiti i psihičko zdravlje studenta kojem uvelike doprinosi druženje s bližnjima za što je usko povezana potreba za noćenjem“, napisala je stanarka u komentaru peticije.

Dosad su goste mogli pozivati više puta mjesečno, a odsad samo dvaput godišnje... Dosad su goste mogli pozivati više puta mjesečno, a odsad samo dvaput godišnje... Foto: screenshot via peticijeonline.com/Peticija za mijenjanje domskog pravilnika- noćenje gosta (Studentski dom Osijek)

„Potpisujem jer živim dva sata od Osijeka, a ponekad zbog fakultetskih obaveza moram ostati i vikende u Osijeku – stoga molim da se ima razumijevanja za nas koji ne možemo (a htjeli bismo) vidjeti svoje partnere i bližnje“, prokomentirala je studentica.

„Smatram da je potrebno dozvoliti više noćenja tokom godine. Ja osobno dolazim iz Rijeke, voljela bih da moji roditelji, prvenstveno, imaju gdje prenoćiti kada dolaze, odvojeno, meni u posjet“, požalila se još jedna stanarka.

No, čini se kako će se osječki Studentski centar ipak oglušiti na peticiju koja je dosad skupila više od 800 potpisa. Pitali smo ih ima li ikakve šanse da će promijeniti pravilnik i vratiti ga na staro.

Prošlu godinu obilježio veći broj incidenata u domu

„S obzirom na povećanje broja korisnika studentskog smještaja nakon otvaranja Novog paviljona u Osijeku, izmjena Pravilnika o domskom redu bila je nužna. U ovoj akademskoj godini neće biti dodatnih izmjena Pravilnika“, rekli su nam.

Osim toga, spomenuli su kako je prošle godine bilo više incidenata vezanih uz uvođenje posjetitelja u studentske domove u noćnim satima pa je tako bilo „nemoguće održavati red i mir i nesmetani boravak ostalih studenata u domu“. Navodno su se i sami studenti stanari žalili na to. Nedavno je otvoren i Novi paviljon u Osijeku pa se tako povećao i broj stanara.

U Pravilniku studentskog doma u Osijeku jasno je ograničeno primanje posjetitelja. Tako u Pravilniku piše da stanari smiju primati posjete od 7 do 23 sata, a svi posjetitelji se moraju prijaviti djelatniku na recepciji. Također, posjetitelji smiju ulaziti u dom samo do 21 sat, a svakako ga moraju napustiti do 23 sata. Stanari studentskog doma pri izlasku uvijek moraju ostaviti ključeve na recepciji, koje ih pri povratku mogu ponovo uzeti.

U zagrebačkim domovima puno opuštenija atmosfera

Sve se to čini prilično rigorozno kada te procedure usporedimo s onima u zagrebačkim domovima u kojima takvih ograničenja, kažu nam studenti, nema.

Dozvoljeno je primati posjetitelje na noćenje, ali se njihov boravak u domu treba prijaviti na recepciji. Međutim, nije potrebno prijavljivati goste koji dolaze samo na druženje u sobu, bez noćenja. Prošle godine je u Studentskom domu „Stjepan Radić“ bio ograničen ulazak u naselje pa su stanari kasno navečer morali zaštitaru pokazati ključ na ulazu, a bio je otvoren samo glavni ulaz dok su se oni sporedni navečer zaključavali. Na sveopće veselje stanara, to nije dugo trajalo pa tako sada ulasci više nisu ograničeni. Iako je „Stjepan Radić“ najveći studentski dom u Hrvatskoj, ograničenja nisu toliko stroga kao u osječkom domu.

Ni u Osijeku ipak nije tako strašno?!

„Pravila o dovođenju društva u sobe i o njihovom prijavljivanju na recepciji zvuče rigorozno, ali to je tako na papiru. U stvarnosti nije tako“, priča nam studentica koja je pretprošle godine živjela u osječkom studentskom domu, a trenutno je na Savi u Zagrebu.

„Možeš dovesti prijatelja u sobu na druženje bez da ga prijaviš. Stvarno nije problem. Što se tiče noćenja, to je opet druga stvar. Kod švercanja prenoćitelja uvijek postoji rizik da bi mogli biti uhvaćeni“, dodala je.

vezano Zbog skidanja vas mogu izbaciti iz doma! Nakon predavanja SC upozorava studente: Izbjegavajte ilegalne, piratske stranice inače biste mogli 'izletjeti' iz doma

vezano Studentski dom u Osijeku Akademska četvrt [VIDEO] Pohvalila novi luksuzni studentski dom u Osijeku: Neki mu ipak pronašli jednu manu

Još vijesti