P.S. u Vijesti

Čak devet godina kasnije pronađeni novi dokazi – meksičke studente oteo kartel koji je podmitio vladu?

Iako su studenti nestali 2014. godine, do danas nitko nije osuđen za njihovu otmicu

5. rujna 2023 11:48
Hakiranje

Hakiranje Foto: Canva

Prošlo je devet godina od masovnog ubojstva studenata u Meksiku. Naime, 43 studenata učiteljskih i profesorskih usmjerenja i studija, je 26. rujna 2014. godine krenulo autobusima u Mexico City, gdje su trebali prisustvovati demonstracijama i kolegijima za buduću akademsku naobrazbu.

No, do svojeg krajnjeg odredišta nikada nisu stigli, s obzirom na to da su nestali. Godinama kasnije, pretpostavlja se kako su studenti ubijeni od strane korumpirane policije koja je cijelo vrijeme bila u kontaktu s glavnim i tada vodećim meksičkim kartelom.

Nitko nije spriječio tragediju

Za ovu otmicu, pretpostavlja se, nije zadužena bila samo policija u suradnji s kartelom, već i meksička vojska koja nije reagirala na navedene događaje, a navodno da su bili povezani i vladini dužnosnici za koje New York Times piše da su ili pomogli kartelu da se studenti otmu, ili su bili svjesni zločina, ali jednostavno nisu željeli reagirati i poduzimati mjere kako bi se ova tragedija spriječila.

Čak devet godina kasnije, nitko i dalje nije osuđen za ovaj zločin otmice, u kojoj se pretpostavlja da je ubijeno čak 43 studenata iako njihova tijela nisu nađena. No, New York Times došao je u posjed novih dokaza, u obliku tekstualnih poruka, koje bi ponovno mogle pokrenuti istragu.

Svi sudionici podmićeni?

Kako navode, dobivene i otkrivene tekstualne poruke mogle bi pružiti sliku motiva ove otmice, a vjerojatno i ubojstva. Tako je pronađeno čak više od 23.000 poruka, dosjea i novih dokaza koji upućuju na isto – sva tijela uključena u ovu otmicu, bila su podmićena od strane vodećeg kartela.

Za tijela studenata pretpostavlja se da su kremirana kod privatnih mrtvozornika koji su, također, bili podmićeni, uključujući policiju, vojsku, ali i vladin dužnosnike Meksika.

Još vijesti