L.B. u Vijesti

Hoćemo li za 10 ili 20 godina imati previše fakulteta i studentskih domova? Ministar Fuchs misli da hoćemo

Demografski problemi u Hrvatskoj su sve opipljiviji.

7. rujna 2022 12:19
Danas manje prvašića vodi do manje studenata sutra...

Danas manje prvašića vodi do manje studenata sutra... Foto: Monkey Business Images via Shutterstock

Ovu školsku godinu započeli smo sa otprilike 4000 prvašića manje no lani. Resorni ministar Radovan Fuchs u tome vidi veliki problem.

Manjak prvašića danas, sutra znači manje studenata, a samim time i manju potrebu za svim sadržajima posvećenima upravo mladim u obrazovnom procesu, barem tako smatra i predviđa ministar Fuchs.

Manje učenika, uskoro tehnološki viškovi u školama?

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da Hrvatska ima oko 4000 manje prvašića u odnosu na prethodne godine, te upozorio da je to dalekosežni problem, a daljnji pad nataliteta mogao bi rezultirati i tehnološkim viškovima u sustavu obrazovanja, piše Novi list.

Prvašića je ove godine oko 36.000, a prethodnih godina imali smo ih oko 40.000, istaknuo je Fuchs ovog ponedjeljka u Vukovaru, gdje je na prvi dan nove školske godine bio na otvorenju obnovljene i opremljene osnovne škole "Nikole Andrića".

Upozorio je da je zbog pada nataliteta posljedično moguće stvaranje tehnoloških viškova u cijelom sustavu od osnovnoškolskog do visokoškolskog obrazovanja.

Previše fakulteta i studentskih domova?

"Imat ćemo i pad broja studenata, pa je pitanje treba li nam toliki broj profesora, studentskih domova i visokoškolskih institucija. To je dalekosežan problem, efekti ovakvih pojava bit će vidljivi za 10 ili 20 godina", izjavio je Fuchs.

Naime, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u školsku godinu 2005./2006. krenula 46.793 prvašića, a ministar znanosti i obrazovanja ističe kako Hrvatska već neko vrijeme bilježi pad broja školske djece.

Naglasio je kako je pad nataliteta problematičan i na tome svi zajedno moramo učiniti nešto kako bi se to promijenilo.

izvor: novilist.hr

Još vijesti