V.F. u Vijesti

Strava u Iranu: U internatu plinom otrovane stotine učenica, počinitelj još uvijek nepoznat

Sve je počelo nakon prosvjeda za Mahsu Amini.

6. ožujka 2023 12:31
Žena vrišti u zatvoru

Žena vrišti u zatvoru Foto: Shimaabedinzade via Pixabay

Stotine učenica je otrovano plinom u internatu u gradu Orumiyehu u Iranu. Prema izvještaju iranska novinska agencija IRNA, u domu boravi 450 učenica, a mnoge od njih su otrovane plinom čiji sadržaj još uvijek nije utvrđen.

Na liječenju je zadržano 29 učenica u različitim bolnicama u Orumiyehu, a ostale su na kućnom liječenju, prenosi Al Jazeera Balkans.

Slučajevi trovanja započeli još prošle godine

Nažalost, slučajevi masovnog trovanja učenica u Iranu su postali ne tako rijetka pojava, a od 30. studenog prošle godine počeli su privlačiti sve veću pažnju javnosti. U proteklih 100 dana, plinom je otrovano više od 1000 učenica u nekoliko iranskih provincija.

Simptomi koji muče otrovane učenice uključuju respiratorne smetnje, mučninu, glavobolju i utrnulost udova.

Iranci su bili u šoku zbog trovanja učenica širom Irana, a vlasti su pokrenule sudske istrage kako bi se slučajevi razriješili i kako bi se otkrilo tko je odgovoran. Teheranski javni tužitelj Ali Salehi objavio je u četvrtak formiranje posebnog odjela za praćenje ovog slučaja, upozoravajući da će počinitelji biti suočeni sa strogim kaznama.

Mislili da se radi o misterioznoj bolesti

Na početku ovoga slučaja je nekoliko škola u Teheranu prijavilo slučajeve misteriozne bolesti zbog koje je posljednjih mjeseci nekoliko stotina učenica iz različitih gradova završilo u bolnicama. Prvi slučajevi ove „bolesti“ prijavljeni su u studenom prošle godine, kada je najmanje 18 učenica prebačeno u bolnicu u centralnom iranskom gradu Qomu.

Učenice su se žalile na različite simptome, uključujući mučninu, glavobolju, probleme s disanjem, kašalj i bolove u tijelu, a onda su uslijedile prijave sličnih slučajeva u drugim ženskim školama u gradu.

Reagirao i predsjednik

Predsjednik Ebrahim Raisi u srijedu je naredio vremenski ograničenu istragu. Obraćajući se na sastanku kabineta u Teheranu, Raisi je naredio ministru unutrašnjih poslova Ahmadu Vahidiju da se što prije pronađe glavni uzrok misterioznog trovanja.

Ovi slučajevi trovanja su započeli nakon velikih protesta u Iranu zbog smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini koja je završila u pritvoru jer nije nosila hidžab u skladu s iranskim propisima. Djevojka je preminula u rujnu prošle godine. Iako su iranske vlasti izjavile kako je 22-godišnjakinja umrla od srčanog udara u policijskoj postaji, očevici tvrde kako ju je policija brutalno pretukla u pritvoru.

Izvor: Al Jazeera Balkans

vezano Žena s hidžabom Vijesti Studenti izbačeni s fakulteta jer su zajedno ručali u kantini

vezano Žene s burkama Vijesti Profesor iz Afganistana poručuje: „Muškarci moraju ustati i braniti prava afganistanskih žena“

Još vijesti