V.F. u Vijesti

Stroga pravila za pušače: U ovoj državi vas susjedi mogu prijaviti ako pušite na vlastitom balkonu

Pušenje je strogo regulirano.

28. lipnja 2023 16:31
U Njemačkoj je pušenje regulirano brojnim pravilima i zakonima.

U Njemačkoj je pušenje regulirano brojnim pravilima i zakonima. Foto: Canva

Ako si pušač, ovaj će te članak možda malo prestrašiti. Ako nisi pušač, možeš se naslađivati i pokazivati ga svojim prijateljima pušačima. Cigareta uz kavu je svakodnevni doručak za mnoge. Zapravo, mnogi pušači uopće ne mogu zamisliti kavu bez cigarete. Ili dan općenito. A tek ona ekipa što nakon svakog predavanja izađe van zapaliti…

Pušači se boje i pomisliti na ograničenja kada je u pitanju pušenje. Dovoljno im je što ne smiju zapaliti u restoranima. Iako je pušenje u studentskim domovima zabranjeno, ipak se dim cigarete uvijek osjeti na hodniku. Pa sad zamisli da te susjedi prijave zato što su namirisali dim tvoje cigarete i da zbog toga završiš na sudu.

Osjetljivost prema pušenju je danas puno veća nego što je bila nekada. Često možemo čuti priče starijih generacija o tome kako su njihovi nastavnici pušili u školi na satu. Iako je pušenje sada više ili manje svugdje regulirano, u nekim državama ipak vlada veća osjetljivost na miris dima.

Na sud zbog pušenja na balkonu?

Primjerice, u Njemačkoj pušenje na balkonu nije protuzakonito, ali se pušači svejedno moraju pridržavati određenih pravila, piše GVS. Važno je napomenuti da pušenje u Njemačkoj nije dopušteno u zajedničkim prostorijama stambenih zgrada. To uključuje hodnike, stubišta i dizala.

Što se tiče pušenja na balkonu, ono može biti regulirano ugovorom o najmu u kojem može pisati je li pušenje dopušteno na balkonima stana. Neki stanodavci mogu imati posebna pravila u vezi s pušenjem na balkonima ili ga mogu u potpunosti zabraniti.

Iako pušači često ne razmišljaju o tome kome sve iz njihove okoline smeta dim cigareta, u Njemačkoj je to također regulirano. Tako se mora uzeti u obzir utjecaj koji miris dima može imati na susjede. Dim lako može dospjeti do susjednih balkona ili stanova. Ukoliko miris dima smeta susjedima, cijeli slučaj može završiti i na sudu.

Osim toga, u nekim slučajevima pušenje na balkonu također može biti kršenje lokalnih zakona ili propisa. Na primjer, neki su gradovi uveli zabranu pušenja na javnim mjestima, uključujući balkone i vanjske prostore.

Izvor: GlobalVillageSpace.com

Još vijesti