V.F. u Karijera

Želiš primijeniti teoriju u praksi? Prijavi se za plaćeno stažiranje u Njemačkoj i stekni radno iskustvo

Stažisti će primati i stipendiju od 400 eura.

31. listopada 2023 14:16
Odlična prilika za praksu

Odlična prilika za praksu Foto: Canva

Teorija i praksa su dvije različite stvari. Dok na faksu učiš teoriju, za praksu se uglavnom moraš pobrinuti sam. Ako si u potrazi za praksom, ovo je odlična prilika za tebe.

Studenti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore ili Srbije ili oni koji će diplomirati 2023. se mogu prijaviti na program stažiranja u Njemačkoj pod nazivom The Internship Programme of German Business.

„Vrijeme koje provedete u Njemačkoj imat će ogroman pozitivan utjecaj na vaš profesionalni i osobni razvoj, što će povećati vašu mogućnost zapošljavanja nakon povratka kući. Moći ćete puno brže i lakše dobiti pristojan posao vezan uz vaše obrazovanje. Na taj način, vaše novo iskustvo i kontakti također će ojačati gospodarski razvoj u vašim matičnim zemljama i promicati bilateralne gospodarske odnose kako s Njemačkom tako i unutar regije“, stoji na službenoj web stranici.

Kandidati će primati stipendiju od 400 eura

Kandidatima se pruža uvid u njemačku korporativnu kulturu, a steći će praktično radno iskustvo u modernom menadžmentu i organizaciji rada, raditi u multikulturalnom okruženju i proširiti svoju profesionalnu i osobnu mrežu.

Odabranim stažistima će biti omogućen rad i stjecanje iskustva u vodećim tvrtkama u Njemačkoj u trajanju od tri do šest mjeseci. Osim toga, njemačka vlada će im davati mjesečnu stipendiju u iznosu od 400 eura, a tvrtke će im plaćati rad ili pokrivati troškove smještaja i osiguranja.

Tko se može prijaviti?

Na natječaj se možeš prijaviti do 15. studenog i to ako ispunjavaš sljedeće kriterije:

• Ili si student dodiplomskog studija (prvostupnik) i upisan si najmanje u 5. semestar ili viši u trenutku prijave, ili si student magisterija ili doktorata.
• Diplomirao si 2023. godine.
• Tvoje područje studija usmjereno je na ekonomiju, poslovnu administraciju, različita područja inženjerstva kao što su elektrotehnika, programsko inženjerstvo ili kemijsko inženjerstvo, poljoprivreda i prehrambena industrija, arhitektura ili novinarstvo.
• Nisi stariji od 28 godina u trenutku podnošenja zahtjeva
• Dobro poznaješ engleski jezik. Poznavanje njemačkog jezika uvijek je prednost.
• Poznavanje njemačkog jezika preduvjet je za pripravnički staž u području arhitekture, revizije ili trgovačkog prava (minimalno potrebno znanje njemačkog jezika: B2)
• Dolaziš iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije i studiraš ili si završio studij u jednoj od ovih zemalja.

Kako se prijaviti?

Kandidati se prijavljuju putem online obrasca, a prijave moraju biti na engleskom ili njemačkom jeziku. Također, potrebno je predati motivacijsko pismo na engleskom ili njemačkom jeziku, životopis ispunjen prema određenom predlošku i fotografiju. Potreban je skenirani prijepis ocjena koji je preveden na njemački i engleski jezik. Na kraju, treba priložiti i dva pisma preporuke. Jedno mora biti od profesora s tvojeg studija, a drugo može biti ili od drugog profesora ili druge relevantne osobe.

Nakon prijave kreće postupak intervjuiranja kandidata koji će se održati 11. i 12. prosinca ove godine, a kandidati će do veljače znati jesu li ušli u uži krug. U svibnju će kandidati biti obaviješteni jesu li odabrani za stažiranje ili ne.

Za više informacija posjeti link.

Još vijesti