V.F. u Laganini

Mučno ti je od visokih stanarina? U ovom mjestu godišnja stanarina iznosi manje od jednog eura, ali stanari moraju zadovoljiti nekoliko kriterija

Cijena stanarine se nije promijenila u posljednjih 500 godina.

3. studenog 2023 13:05
Fuggerei u Augsburgu

Fuggerei u Augsburgu Foto: Canva

Traženje stana je studentima vrlo osjetljiva tema. A i onima koji nisu studenti, vjerujemo. S današnjim visokim stanarinama, studenti smješteni kod privatnih stanodavaca se mogu samo nadati da će ipak uspjeti dobiti dom kad se spusti bodovna granica. Ipak, mnogi neće završiti u domovima ni tada. Ne želimo zvučati pesimistično, ali je tako…

Međutim, postoji jedno mjesto gdje stanarina nije porasla u posljednjih 500 godina. I da, stanarina je smiješno jeftina. Nažalost, ne radi se o mjestu u Hrvatskoj.

Riječ je o enklavi Fuggerei u gradu Augsburgu u Njemačkoj. Ova je enklava ograđena zidom, a kuće u njoj izgledaju kao da su iz bajke. Međutim, osim ograničenog prostora, postoji i nekoliko strogih uvjeta koje osoba koja ondje želi živjeti mora zadovoljiti, piše LADbible.

Staromodne kućice su moderno opremljene

Enklava Fuggerei je osnovana još 1516. godine, a prepuna je prekrasnih kućica obraslih zelenilom. Godišnja stanarina iznosi manje od jednog eura, točnije 88 centi. Priznajemo da je to i nama teško povjerovati s obzirom na to da su mjesečne stanarine u mnogim studentskim domovima više od 50 eura mjesečno, a smatramo ih jeftinima.

Za ovu cijenu, stanari dobivaju stan od 45 do 65 četvornih metara, s pristupom vrtnoj kućici ako žive u prizemlju i potkrovlju ako žive na katu.

Iako ovo mjesto možda izgleda staromodno, sve kuće imaju vodu i struju, a svaka kuća ima i svoje jedinstveno zvono na vratima da ih stanar može raspoznati i u mraku. Naravno, otkad su izumljene ulične rasvjete, nije više potrebno razlikovati vrata po obliku zvona, ali to je još uvijek lijep detalj.

Stanari trebaju zadovoljiti nekoliko specifičnih kriterija

Ipak, osim što se cijena stanarine nije promijenila u posljednjih 500 godina, nisu se promijenili ni kriteriji koje stanari trebaju zadovoljiti. Za početak, osim što stanari moraju platiti samo 88 centi godišnje, moraju za vlasnike zajednice izmoliti tri molitve dnevno. Također, moraju živjeti u Augsburgu dvije godine, biti katolici i patiti od siromaštva, ali ne smiju biti u dugovima.

Vrlo specifični kriteriji. I mi to moramo priznati. Ali s obzirom na cijene nekretnina, život u slatkoj kućici koja izgleda kao da je ispala iz bajke za godišnju stanarinu od 88 centi uopće ne zvuči loše.

Izvor: LADbible

 

Još vijesti