V.F. u Laganini

Njemački redovnici napravili prvo pivo u prahu: „Znamo da će ljubitelji piva isprva biti skeptični“

Obećavaju i velike uštede na transportu.

27. ožujka 2023 15:15
Žele smanjiti upotrebu sirovina, rada i energije.

Žele smanjiti upotrebu sirovina, rada i energije. Foto: Alexas_Fotos via Pixabay

Ako si ljubitelj piva, ovo bi te moglo naljutiti. Ili možda razveseliti. Ali smo sigurni da nećeš ostati ravnodušan. Naime, samostanska pivovara u Istočnoj Njemačkoj kaže da je napravila prvo pivo u prahu. Prahu samo treba dodati vodu i promiješati da bi se stvorila pjena i puni okus piva. Osim što se ovo pivo može razmutiti u vodi kao Brufen u granulama, ovaj proizvod obećava i velike uštede na transportu jer je lakši za otpremu, prenosi New Atlas.

Klosterbrauerei Neuzelle je pivovara koja je stvorila prvo bezalkoholno pivo u prahu koje je najprije kuhano konvencionalnim metodama, a zatim „prerađeno i pripremljeno u prah piva topiv u vodi“.

Plan je početi proizvoditi i alkoholno pivo u prahu

Pivo u prahu će se testirati na tržištu u malim količinama do sredine 2023., ali plan je uskoro početi proizvoditi alkoholna piva i proširiti stvari – sve dok ljudi to žele. A tim vjeruje da postoji šansa da se odbace i tradicionalne tehnike proizvodnje piva, sažimanjem procesa kako bi se smanjila upotreba sirovina, rada i energije.

„Sazrijelo je vrijeme da klasičnu proizvodnju piva i logistiku stavimo na test s obzirom na način na koji se odnosimo prema našem okolišu“, kaže glavni dioničar Neuzelle Helmut Fritsche.

Očekuju da će ljudi biti skeptični

Milijarde litara vode transportiraju se do potrošača diljem svijeta, jer se pivo sastoji od čak 90% vode. S ekološkog gledišta, već štedimo na transportu, ali još ne na korištenju resursa i troškovima proizvodnje“, dodao je.

„Znamo da će ljubitelji klasičnog pilsnera i svi ljubitelji craft piva, posebno u Njemačkoj, isprva biti skeptični prema našem proizvodu“, kaže izvršni direktor Stefan Fritsche.

Proizvod će usmjeravati u Aziju i Afriku

„Ne radi se samo o donošenju novog proizvoda na tržište, već o poremećaju poslovnog modela piva. Stoga našu temeljnu ciljnu skupinu ne vidimo kao primarno klasične njemačke krajnje potrošače, već globalne preprodavače, koji ne moraju nužno imati znanje o pivarstvu, ali mogu napraviti granule prikladne za primjenu krajnjeg potrošača“, pojasnio je Fritsche.

Doista, pivovara će početi usmjeravati ove prahove najprije na daleka tržišta poput Azije i Afrike, gdje su troškovi transporta najviši, a vjerojatno je i pedantnost prema pivu manja nego kod kuće u Njemačkoj.

Izvor: New Atlas

vezano Dama i pivo: ide li jedno s drugim? Laganini Djevojka u grupi studentskog doma tražila savjet od kolega: „Sve je bilo super do trenutka kada je rekao da dame ne piju pivo!“

vezano Kušanje piva. Karijera Studenti iz Karlovca i majstori pivari skuhali „mutno“ pivo primamljivog imena: Evo kada ga i gdje možete kušati

Još vijesti