P.S. u Vijesti

Sveučilište na kojem se studenti masovno ispisuju zbog strogih profesora: „Na predmetu od 200 studenata položi njih troje“

Unazad četiri godine, Sveučilište u Sarajevu bilježi značajan pad upisanih, ali povećan broj ispisanih studenata.

27. Siječnja 2023 12:23
Pisanje ispita.

Pisanje ispita. Foto: Ben Mullins/Unsplash

Većina javnim sveučilišta u Bosni i Hercegovini, u posljednje vrijeme, ima značajni pad upisan, ali povećan broj ispisanih studenata s njihovih fakulteta. Kako piše Studomat.ba, sve više bosanskohercegovačkih studenata se odlučuje za studiranje na privatnim ili inozemnim fakultetima i sveučilištima.

Cijelu situaciju, kao i ispisivanje studenata zbog strogih profesora, komentirao je rektor Sveučilišta u Sarajevu, Rifat Škrijelj.

„Sveučilište u Sarajevu zadnje četiri godine upisuje 1000 do 1500 studenata manje od odobrenog broja studenata“, rekao je rektor.

Upisuju samo 4500 studenata

Napominje da se i ovaj značajan trend pada broja upisanih događa sve češće, a sve je objasnio na primjeru u kojem im je odobren upis njih 6 tisuća, dok oni te akademske godine upišu samo 4500 studenata.

Nije problem samo u manjem broju upisanih, već i ispisanih studenata koji odlaze s fakulteta zbog strogih profesora i male prolaznosti na ispitima.

Samo troje studenata položi ispit

„Imamo profesore kod kojih na predmetu od 200 studenata polože troje, logično je da studenti bježe sa tih fakulteta, ali zbog tih profesora“, napomenuo je rektor, a dodaje i kako se profesori ponašaju poprilično strogo prema njihovim studentima, pa mala prolaznost nije jedini razlog zbog kojeg se ispisuju s bosanskohercegovačkih fakulteta.

Najavljuje i kako će pokušati riješiti ovaj problem, kako se trend ispisanih i malog broja upisanih ne bi nastavio.

izvor: studomat.ba
 

Još vijesti