Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Zašto su strogi profesori najbolji mentori?

Svi ih znamo, svi smo čuli za njih i prije nego počnu predavanja na prvoj godini studija. O njima se pričaju priče, zbog njih nas boli želudac prije ulaska u kabinet na konzultacije, a njihove ispite ostavljamo za sam kraj semestra, godine, studija. To su oni – najstroži, najgrozniji, najstrašniji zloglasni profesori.

8. rujna 2016 18:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svaki fakultet ima svoje najstrože profesore o kojima se pričaju priče na forumima i društvenim mrežama. Priče se prenose s koljena na koljeno, iz generacije u generaciju, a često ostaju žive i prisutne čak i kad ozloglašeni profesori odu u mirovinu.

Studenti ih najčešće izbjegavaju, kontaktiraju s njima samo onoliko koliko je to potrebno da bi dobili potpis i položili ispit, a često se ni ne potrude provjeriti jesu li doista toliko grozni koliko svi pričaju.

Da se razumijemo, ovdje ne mislimo na profesore koji su loši predavači, koji se ne ponašaju profesionalno, krše profesorsku etiku i ne posjeduju nikakve predagoške metode poučavanja jer nažalost ima i takvih. Mislimo na one koje najčešće svrstavaju u koš \"strogih i pravednih\".

Postoji mnogo razloga zašto bi trebali odabrati baš takvog profesora! Bilo da se radi o mentorstvu za izradu završnog rada ili samo odluci da se umrežite s nekime od predavača, svakako to pokušajte realizirati baš sa najzloglasnijim profesorima. Više je razloga za to.

Uvijek će imati vremena za vas


Možda je malo smiješno, ali strogi profesori nikada neće biti zatrpani studentima koji kod njih žele pisati diplomske, doktorske, seminare ili ići s njima na terensku nastavu jer ih se studenti boje. Zbog toga će imati dovoljno vremena da vam se posveti i zbilja vam pomogne u realizaciji vašeg rada ili projekta.

\"Imam iskustvo odabira mentora i s jedne i s druge strane\", kaže nam kolegica koja je željela ostati anonimna. \"Diplomski rad prijavila sam kod profesorice koju studenti ne vole i njen ispit ostavljaju za zadnji na čitavom studiju. Kažu da previše traži i to je možda istina. Popis literature kod nje izgleda kao omanja skripta, a članci su na više jezika, ali na ispitu uopće nije strašno. Kad čuješ kakve gluposti studenti pričaju i s koliko malo znanja odgovaraju, postane ti jasno da je još i jako tolerantna\", ispričala je. \"S druge strane, za potrebe doktorskog studija odabrala sam jako popularnog profesora kojeg studenti obožavaju, ali je toliko prekapacitiran da jedva uspijevamo komunicirati mailovima. To je valjda u redu, od doktoranda se očekuje da bude samostalan\", kazala nam je.

Motivirat će vas da budete bolji i uspješniji


Strog profesor neće vam gledati kroz prste nego će od vas očekivati maksimum u svemu. Ovo vam možda zvuči grozno, ali u jednom trenutku shvatit ćete da je to zapravo odlična stvar.

\"Jako sam sretna što me mentorica toliko \'gnječila\' i maltretirala prilikom pisanja diplomskog rada\", nastavila je naša sugovornica. \"Radila sam ga jako dugo, ali je na kraju izgledao odlično. Neki radovi koje sam pročitala naspram njega su kao poezija, a ne ozbiljan studentski rad. Osim toga, \'peglanje\' metodologije i forme omogućilo mi je da jedan dio rada kasnije objavim i u jednom časopisu i započnem suradnju s nekim drugim znanstvenicima\", dodala je kolegica koja trenutno pohađa doktorski na Filozofskom fakultetu.

Izazivat ćete čuđenje i zavist među drugim kolegama


Ok, ovo možda i nije akademski, ali je zabavno! Zamislite kad vas pitaju kod koga ste prijavili završni, a vi kažete prezime te \"fakultetske babaroge\"! Kolege će biti zbunjeni, neki će odmahnuti rukom u čuđenju, a neki će biti ljubomorni jer vam je pošlo za rukom kod tog profesora imati odličnu ocjenu iako slovi za najteže premostivu prepreku na studiju.

Umrežavanje


Ako naučite ozbiljno raditi, ozbiljno pisati i ozbiljno pristupati svojim studentskim obavezama i prođete na testu najrogoroznijeg profesora, budite sigurni da ćete se lakše povezati s drugim stručnjacima i znanstvenicima koji se bave istim stvarima kao i vi.

Strogi profesori najčešće imaju zavidnu reputaciju među kolegama znanstvenicima i profesorima, a ako se kod njih dokažete drugi će biti skloni povjeriti vam neke zadatke koje možda ne bi ponudili drugim studentima. \"Moja stroga mentorica preporučila me jednoj kolegici s kojom sam nakon toga godinama surađivala na brojnim projektima\", prisjetila se naša sugovornica. \"Doslovce mi je otvorila mnoga vrata jer njena preporuka u akademskom svijetu puno znači.\"

Strogi profesori odličan su izbor za studente koji su spremni raditi mnogo, učiti još više i stotinu puta ispravljati vraćen rad, samo kako bi ostvarili najbolje moguće rezultate tijekom studiranja.

L.B./foto: Shutterstock