M. P. u Akademska četvrt

Studenti nezadovoljni! Kažnjava li se ovom izmjenom Zakona studentska izvrsnost?

Izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju izazvala negativne reakcije

15. lipnja 2023 14:51
Zdravstveno osiguranje

Zdravstveno osiguranje Foto: Lenscap Photography/Shutterstock

Zbog prevelikog broja osiguranika u sustavu HZZO-a, uvedene su određene promjene koje ne idu studentima u korist.

Izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju na žulj su stali studentima trećih zemalja, a samim time i njihovim roditeljima. To se odnosi na Hrvate koji studiraju u SAD-u i Velikoj Britaniji, a pri tome se kategoriziraju kao nezaposlene osobe.

Prema novom zakonu, ukoliko te iste osobe žele obvezno zdravstveno osiguranje, od sada će se morati osobno javljati svaka tri mjeseca. Studenti se ne slažu s novom odlukom, a govore i kako to neće moći izvesti. Takva odluka je diskriminatorna prema onima koji studiraju u trećim zemljama, ali se slažu da je red potrebno uvesti.

Studentima je ovaj Zakon stvorio veliki problem, a među njima je i Luka koji otišao studirati na priznati američki MIT. Takvih kao on je oko 500 u Hrvatskoj i kolateralna su žrtva: „Nije problem da oni nemaju zdravstveno osiguranje, pa čak bi ta dva ili tri mjeseca pregrmio da nema zdravstveno ili bi platio dva tri mjeseca, nego su obavezni, naglašavam obavezni platiti cirka tisuću eura“, govori Lukin otac za novinare portala N1.

S tridesetim lipnja, Luka mora mjesečno plaćati 85 eura i 72 centa, a zdravstveno osiguranje mu je potrebno tek tri mjeseca koja provede kod kuće.

Još vijesti