Vodič za brucoše

Greška teška 560.000 eura: Studentima 8 godina plaćali hranu, a nisu trebali

MojFaks | Akademska četvrt, 15.10.2011.Greška teška 560.000 eura: Studentima 8 godina plaćali hranu, a nisu trebali

Na fakultetu su čak osam godina isplaćivali subvencije za hranu stranim studentima koji po zakonu na to nemaju pravo.

Djelatnicima Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa trebalo je punih osam godina da shvate kako su stranim studentima koji studiraju na tom faksu isplaćivali mjesečne subvencije za prehranu iako na to prema zakonu nisu imali pravo.

Naime, pogreška je nastala u računalnom programu koji je svim prijavljenim studentima na studiju engleskog jezika, pa tako i onim stranima koji nemaju pravo na subvencioniranu prehranu, automatski dodjeljivao mjesečne iznose za topli obrok.

170 stranih studenata


- Subvenciju po zakonu mogu dobivati hrvatski državljani i studenti s dvojnim državljanstvom dok stranci na to prema zakonu nemaju pravo. Međutim, kompjutor je i takve studente prepoznavao kao one s dvojnim državljanstvom te im automatski dodjeljivao subvenciju - doznajemo od dekana Medicinskog fakulteta Davor Miličića.

Miličić pritom naglašava kako je o svemu obavijestio MZOŠ koje je spremno izaći u susret stranim studentima te im, vrlo vjerojatno, i nastaviti isplaćivati subvencije iako su prije dva dana ukinute.

- Morate znati kako to nije mali novac. Ukupno imamo na fakultetu 170 studenata na studiju na engleskom jeziku, a od toga 50 posto čine strani studenti. Godišnja subvencija po studentu iznosi oko tisuću eura - kaže Miličić što bi značilo da je Ministarstvo godišnje za strane studente “pogrešno” isplaćivalo do 80 tisuća eura.


Sudeći prema izjavama stranih studenata, većina njih subvenciju za prehranu dobivala je od trenutka kada su došli na studij.

- Studiram u Zagrebu već četiri godine i dosad sam redovito dobivao mjesečnu subvenciju. Međutim, prije dva dana došao sam u referadu gdje su nam samo rekli kako više nemamo pravo na “iksicu”. Odbili su dati bilo kakvo objašnjenje iako smo na njemu inzistirali - kaže jedan strani student.

Posebno je ogorčen cijelom situacijom zbog činjenice da studij u Zagrebu plaća mjesečno 10 tisuća eura.

Veliki troškovi studiranja

Problem sa subvencijom, međutim, za njega je tek jedan od mnogih.  Razočaran je i zbog činjenice da je morao kupiti hrvatsko zdravstveno osiguranje jer ono koje, kaže, vrijedi u svim europskim zemljama, ne vrijedi u Hrvatskoj.


 Jutarnji.hr


Medicinski fakultet u Zagrebugreškaprehranamenzasubvencije170 studenatapravo na prehranu


Prati nas na Instagramu!