Vodič za brucoše

Ništa od predavanja uživo do jeseni? Na ovim fakultetima studenti već govore da povratka u predavaonice – nema

MojFaks | Akademska četvrt, 03.04.2020.Ništa od predavanja uživo do jeseni? Na ovim fakultetima studenti već govore da povratka u predavaonice – nema

16. ožujka predavanja su iz konvencionalnih predavaonica prebačena u virtualne. Prvotnom odlukom ova će situacija potrajati najkraće do 19. travnja. No, već se sada među studentima nekih sastavnica zagrebačkog Sveučilišta šire informacije o tome da povratka u amfiteatre i predavaonice – neće biti.

Taman na kraju prvog tjedna online predavanja, dok su se sabirali utisci kako profesora tako i studenata te se nastojale riješiti i pobijediti tehničke poteškoće, Zagreb je u nedjelju 22. ožujka pogodio razoran potres. Nažalost, uz pandemiju koronavirusa, i ovaj će događaj obilježiti ljetni semestar akademske godine 2019./2020.

...Od 'cool online pismenog' do 'skajpanja' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


Ulaskom u travanj, približili smo se izvanrednim rokovima koje pojedini hrvatski fakulteti imaju. Kako smo, iz razgovara sa studentima te službenih obavijesti fakulteta doznali, oni su ili odgođeni do daljnjeg ili također preseljeni u online sferu. Iznenađujuće je što studenti mnogih fakulteta (primjerice zagrebačkog KIF-a i Prometa te osječkog PBF-a, da nabrojimo samo neke) još uvijek ne znaju kada će i na koji način moći pristupiti ispitima.

Na FSB-u nema predavanja do 1. lipnja?


Student zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (podaci poznati redakciji) govori nam da kod njih predavanja "uživo" neće biti do 1. lipnja, a o kolokvijima će tek biti obaviješteni. 

“Nije službeno, to je pretpostavka koja bi vrlo lako mogla biti točna.Svaki predmet koji imam je online, programe/seminare predajemo online, ali za kolokvije nitko ne misli da postoji pouzdan način provjere. Sjeverna zgrada fakulteta je stradala i neupotrebljiva je", govori naš sugovornik iako o tome nema službene obavijesti.


foto: Privatna arhiva

Nakon potresa, neke sastavnice Sveučilišta u Zagrebu "izvukle su se" s blažim oštećenjima koja nisu narušila statiku zgrada, dok su druge statički uništene i samim time nesigurne za korištenje. O stradanjima zgrada Pravnog fakulteta, Ekonomije, Medicine i Filozofskog fakulteta izvijestili su studente putem svojih službenih stranica. S FSB-a, međutim, obavijesti nije bilo. 


"Profesori šalju tjedne obavijesti u vezi toga gdje će se održati predavanje, što treba znati za vježbe i kako nam je faks stradao. To s 1. lipnja je rekao profesor predmeta kojega sluša otprilike 300 ljudi", govori naš sugovornik.

Povratka na Pravo nema


I dok se na FSB-u još uvijek nagađa hoće li semester biti u potpunosti online, studenti Pravnog fakulteta, nakon posljedica koje je potres nanio zgradama fakulteta, znaju da za njih povratka u prostorije u centru grada - nema. 

"Naše zgrade nastradale su u potresu te smo do kraja semestra, neovisno o situaciji s virusom, prisiljeni pohađati predavanja online kao i ispite. Na fakultetu se trude organizirati kako bismo imali sve rokove i kako bismo ih položili na transparentan način", rekla nam je studentica Pravnog fakulteta.

I na Ekonomiji na malim ekranima do kraja semestra?


I zgrada Ekonomskog fakulteta je oštećena u potresu, nakon čega su studenti također počeli dobivati neslužbene obavijesti o tome da će i njihov semester proteći pred "malim ekranima". 

"Zgrada fakulteta je dosta stradala tijekom prošlotjednog potresa, tako da je vrlo izvjesno da u ovom semestru više nećemo imati klasične nastave uživo", kaže nam studentica zagrebačke Ekonomije. 


Sprovođenje čitavog semestra online nitko nije očekivao. Nakon potresa, izgledno je da će mnogi zagrebački fakulteti zbog oštećenja u potresu (a posebice Medicinski fakultet kao i Pravni fakultet), ostati zatvoreni čak i ako se epidemiološka situacije poboljša. Odluke o tome kako će ostali fakulteti iznijeti nastavu do kraja semestra trebaju se tek donijeti.

Nakon što je tekst objavljen, javio nam se član Studentskog zbora FSB-a, koji nas uvjerava da je Fakultet strojarstva i brodogradnje siguran za rad (dobio je zelene oznake za obje zgrade jug i sjever). 

A.Z.
foto: Shutterstock By Zdravko T


studentionline semestarFSBPravni fakultetEkonomski fakultet


Prati nas na Instagramu!