Vodič za brucoše

Napokon sve o pravima studenata! Studentska pravobraniteljica izdala brošuru koja će vam omogućiti pravedno studiranje

MojFaks | Akademska četvrt, 11.10.2017.Napokon sve o pravima studenata! Studentska pravobraniteljica izdala brošuru koja će vam omogućiti pravedno studiranje

Studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu, Barbara Šimić, izdala je svoju knjižicu za pomoć studentima. Riječ je o brošuri naziva 'Upoznaj svoja prava' koja za svrhu ima informirati studente o njihovim pravima tijekom studija. Budući da se mnogi studenti nađu u situacijama za koje misle da su bezizlazne, trebali bi znati na što sve imaju pravo kako bi si mogli pomoći i poduzeti određene korake.

Kada smo na portalu MojFaks objavili intervju sa studentskom pravobraniteljicom Barbarom Šimić najavila je da priprema brošuru za svoje kolege o studentskim pravima. Sad nam je, nakon realizacije ove najave, pravobraniteljica ispričala da će, osim knjižice studentskih prava, održati i seriju predavanja na istu temu. Na tim predavanjima studenti će u sat vremena saznati sve ono što su oduvijek htjeli pitati, ali nisu znali "što se smije, a što se ne smije".

"Izradila sam i brošuru o studentskim pravima koja čeka tisak, u kojoj će na jednom mjestu biti ukratko nabrojana sva prava koja pripadaju studentima prema trenutno važećim sveučilišnim propisima, neovisno o fakultetu na kojem studiraju", ispričala nam je u travnju Barbara.


Foto: privatna arhiva

No, došao je i taj dan jer je njena brošura vani, a Barbari je iznimno drago što po prvi puta na razini Sveučilišta imamo brošuru o studentskim pravima koja je na korist svim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Brošura je tu kako bi bolje informirala studente


Kako i piše u Facebook objavi studentskog pravobranitelja, knjižica je nastala s ciljem što veće informiranosti studenata o pravima koja vam pripadaju tijekom vašeg studentskog života. U uredništvu brošure uz Barbaru "sjedi" i Sandro Gašpar, a dizajn je radila Tajana Barac.


Brošura "Upoznaj svoja prava" bila je jedna od Barbarinih ciljeva koje si je sama odredila tijekom kandidature na mjesto studentske pravobraniteljice... foto: privatna arhiva

Od Barbare saznajemo da zasad, budući da se radi o prvom izdanju brošure, nije predviđeno dijeljenje brošure po fakultetima jer ih nema dovoljno za sve 33 sastavnice Sveučilišta. Brošuru o svojim pravima studenti će dobiti u sklopu predavanja "Upoznaj svoja prava" koje je trenutno u procesu organiziranja tako da će Barbara studente na vrijeme obavijestiti o vremenu i mjestu predavanja. No, osim na predavanjima brošura će se dijeliti i u Studentskom centru kao i na Smotri Sveučilišta u Zagrebu.

...U slučaju nepravde zovite nju: Studentska pravobraniteljica može vam spasiti godinu i budućnost...


"Brošura će se dijeliti i na Smotri Sveučilišta u Zagrebu koja će se održati u Studentskom centru 23.-25.11. ove godine. Studenti svakim radnim danom mogu u Uredu studentskog pravobranitelja u Studentskom centru skoknuti po svoj primjerak. Uz sve navedeno, web izdanje brošure bit će objavljeno ovih dana na Facebook stranici Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu kao i na web stranici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu pa studenti tamo mogu vidjeti online verziju", kaže studentska pravobraniteljica.


Foto: privatna arhiva

Osim toga, brošura je bila jedna od Barbarinih ciljeva koje si je sama odredila prilikom kandidature na mjesto studentske pravobraniteljice.

"Moj dio kao autora brošure nije mi stvarao prevelike probleme. Tekst brošure bazirala sam na Pravilniku o studiranju te Statutu Sveučilišta u Zagrebu koji je naknadno provjerila i odobrila pravna služba Sveučilišta. Što se uredništva tiče, pomogao mi je Sandro Gašpar, dosadašnji predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu uz ostale kolege iz Studentskog zbora. Za dizajn je bila zadužena kolegica Tajana Barac s Grafičkog fakulteta koja je odradila zaista dobar posao. Rekla bih da su traženje grafičara, 'dotjerivanje brošure', lektoriranje te dodatne sitnice kao i ispravci koje smo radili odnijeli većinu vremena u cijelom ovom procesu. Cilj je bio da brošura ugleda svjetlo dana s početkom akademske godine i u tome smo uspjeli", ispričala nam je.

...Oni će istjerati pravdu na fakultetima: Upoznajte studentske pravobranitelje najvećih hrvatskih sveučilišta...


Tko god je od studenata zavirio u brošuru ostao je oduševljen pa je knjižica "pobrala" riječi hvale jer studenti smatraju da je korisna i potrebna, pogotovo jer su u njoj navedena studentska prava koja pripadaju svakom studentu Sveučilišta u Zagrebu bez obzira na kojem fakultetu student studira.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


studentska pravobraniteljicaBarbara Šimićbrošura o studentskim pravimaupoznaj svoja prava


Prati nas na Instagramu!