Vodič za brucoše

Diploma s Algebre i FER-a nije jednaka: Stiže rješenje problema statusa stručnih studija

MojFaks | Akademska četvrt, 20.03.2017.Diploma s Algebre i FER-a nije jednaka: Stiže rješenje problema statusa stručnih studija

Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) već neko vrijeme je 'trn u oku' rektora Damira Borasa koji ga je htio mijenjati na Ustavnom sudu, ali zaključak je jedan: dio HKO-a se mora mijenjati.

S kraja veljače 2016. godine Rektorski zbor je u svoj zapisnik s pete sjednice ukratko zapisao da se izjednačavanjem sveučilišnih diplomskih studija, specijalističkih diplomskih stručnih studija te specijalističkih poslijediplomskih studija obezvrjeđuje sveučilišno visoko obrazovanje.

"Rektorski zbor RH je mišljenja da su, određivanjem iste razine sveučilišnih diplomskih studija, specijalističkih diplomskih stručnih studija i specijalističkih poslijediplomskih studija u Zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, poništeni ishodi učenja i obezvrijeđen sveučilišni sustav visokog obrazovanja uspostavljen i reguliran Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Stoga Rektorski zbor RH daje podršku Sveučilištu u Zagrebu u podizanju ustavne tužbe u smislu zahtjeva za ukidanjem istoga Zakona ", piše u zapisniku sa sjednice.


Izvor: Pixabay

Zadnja informacija koju smo dobili u vezi ove teme jest neslužbena izjava člana Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HKO-u koja kaže da je zadnji prijedlog izmjena i dopuna koje su napravili ljudi iz uže radne skupine vrlo pragmatičan, odnosno odgovara presudi Ustavnog suda koja nalaže da se izmijeni samo jedna sporna točka Zakona - ona o statusu specijalističkih poslijediplomskih studija.

...Boras na Ustavnom sudu pobija ravnopravnost sveučilišnog i stručnog obrazovanja...


...Ustavni sud slaže se s Borasom: Zakon o HKO-u mora na doradu...


Naš izvor nam je rekao kako se preko novog Zakona o HKO-u neće pokušati realizirati neke skrivene želje pojedinaca iz institucije koja je podigla ustavnu tužbu. Zapravo se ništa ne bi trebalo promijeniti po pitanju razina stručnih i sveučilišnih studija jer ipak je temeljni prigovor ustavnosti bio pristup doktorskim studijima, što će ovom promjenom biti i riješeno.

Hrvatski studentski zbor podupire alternativnu verziju MZOS-a: razinu 7 podijeliti na podrazine


Kako kaže Vanja Uzelac, povjerenik za medije Hrvatskog studentskog zbora, oni podupiru verziju koja sedmu razinu dijeli na podrazine 7.1., 7.2. i 7.3. Ono što iz HSZ-a žele naglasiti jest to da nijedan student neće biti stavljen u nepovoljan položaj kada je u pitanju stečena kvalifikacija.

...Rasprava o jednakosti stručnih i sveučilišnih studija: 'Ministar će stati na stranu Rektorskog zbora'...


...Do kraja tjedna nova radna verzija izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru...


...Što se mijenja za stručne i sveučilišne studije? Izmjene HKO-a neće ići na ruku privatnim željama...


"Hrvatski studentski zbor podupire alternativnu verziju prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja kojom se razina 7 dijeli na podrazine 7.1., 7.2. i 7.3. Ovdje je važno naglasiti kako se niti jedna skupina studenata time ne stavlja u nepovoljan položaj. Obje vrste studija se zadržavaju na 7. razini, dok predložene podrazine služe prije svega jasnijem naglašavanju temeljnih različitosti u izvođenju ovih studija, koje nepobitno postoje. Time će se podići transparentnost ostvarenih kvalifikacija prema tržištu rada. Također, ne dolazi niti do lošijeg statusa studenata pri europskoj radnoj ili studijskoj mobilnosti jer se svi studiji referiraju na 7. razinu Europskog kvalifikacijskog okvira, što je dovoljno da svi dionici u Europi i Hrvatskoj jasno prepoznaju da se radi o drugom ciklusu visokog obrazovanja", stav je HSZ-a.

Prema Vanjinim riječima, određene izjave u medijima govore o "horizontalnoj i vertikalnoj prohodnosti" te kaže da nije jasno što bi to točno bilo.


Izvor: Facebook@Hrvatski studentski zbor

"Vertikalna prohodnost se odnosi na napredovanje kroz različite razine obrazovanja (primjerice osnovna škola pa srednja škola pa fakultet) te je taj slijed jasno definiran u obje varijante prijedloga. Horizontalna prohodnost se odnosi na mogućnosti promjene vrste obrazovnih programa na istoj razini, a mogućnosti mijenjanja vrste studija su također jednake u obje verzije prijedloga. Iz toga je jasno da nema nikakvog različitog utjecaja niti na vertikalnu niti na horizontalnu prohodnost sustava koje HSZ obje snažno podupire", kaže Vanja.

Što zapravo znače podrazine?


Iako je zasad sve neslužbeno dok se studenti ne uključe u e-savjetovanje, spomenute podrazine bi onemogućile sljedeće: primjerice, ako se stručni i sveučilišni studij izjednače to bi značilo da sveučilišna diploma s EFZG-a vrijedi isto kao stručna diploma s EFZG-a ili da je jednako imati diplomu s Algebre i s FER-a, što nikako ne može biti isto.

Zbog takvih stvari treba postaviti razine te ih razgraničiti kako bi tržište rada moglo prepoznati te diplome i razlikovati ih. Kako tvrde iz HSZ-a, ne radi se o diskriminaciji jer su oba studija na istoj razini Europskog kvalifikacijskog okvira što znači da su oba studija prihvaćena kao drugi stupanj visokog obrazovanja. Podrazine zapravo služe kako bi se preciznije pokazala razlika između sveučilišnih diplomskih i stručnih diplomskih studija prema tržištu rada.


Izvor: Pixabay

Budući da je riječ o sudbini 160 000 studenata, ovo ne bi trebalo shvatiti olako te bi se trebali uključiti u e-savjetovanje preko linka.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


HKOHrvatski studentski zborrazine


Prati nas na Instagramu!