Vodič za brucoše

Kaos na fakultetima: U četvrtak se štrajka, a studenti nemaju pojma što im je činiti

MojFaks | Akademska četvrt, 22.10.2019.Kaos na fakultetima: U četvrtak se štrajka, a studenti nemaju pojma što im je činiti

Kako je već poznato – štrajk je u punom jeku u svim osnovnim i srednjim školama u čitavoj Republici Hrvatskoj, a ovog se četvrtka, 24.10., štrajku pridružuju i zaposlenici fakulteta.

Opći štrajk na fakultetima počinje u četvrtak, a štrajkat će jednom tjedno do udovoljenja zahtjeva, idući datum štrajka je 30.10., kao što smo već ranije pisali ovdje


S obzirom na to da se štrajk opasno bliži i da konkretnih informacija još uvijek nema, uputili smo se na fakultete da provjerimo realnu situaciju, aktualna zbivanja te šuškanja među studentima i zaposlenicima.

foto: MojFaks

Sve informacije koje imaju stižu im iz medija koje prate


U razgovoru sa studentima Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - specifičnih informacija nemaju! Upitnici su nad glavom mnogima od njih te još uvijek ne znaju što će se i na koji način odvijati u četvrtak. Naime, većina studenata jest upućena da će se štrajk odviti u četvrtak, no nisu sigurni hoće li dobiti bilo kakve obavijesti od strane pojedinih Odsjeka, Katedri ili pak na razini Fakulteta.

"Čula sam za štrajk i nije mi, iskreno, baš jasno što će biti s tim, sve informacije koje imam su one iz medija", govori studentica sociologije. Također, pojedinci su dobili informacije od profesora. "Nama je profesor rekao da moramo doći na nastavu bez obzira na štrajk, a neke detaljnije informacije od ostalih profesora ili s odsjeka nismo dobili", govori studentica. Jedna sugovornica smatra da će to biti odluka svakog od profesora te da će na nastavi dobiti točnu informaciju hoće li taj profesor taj dan održati predavanje ili neće.


foto: MojFaks

O tome hoće li i na koje će načine studenti biti obaviješteni o štrajku, odnosno hoće li im taj dan biti poput tipičnog dana na fakultetu ili će se pak slobodno uputiti na kavu pitali smo zaposlenike Info centra Filozofskoga fakulteta koji iznose informaciju da će studenti biti obaviješteni, ali na razini Odsjeka koji će putem web stranica obznaniti štrajka li se ili ne.

Na FFZG-u najorganiziraniji - sutra u 11h sastanak u D-7, već se lijepe plakati...


Studentska služba Filozofskoga fakulteta nije bila u mogućnosti podijeliti s nama informacije vezane uz štrajk, stoga smo se uputili u poslijediplomsku referadu i ured Biserke Pešec koja nas je uputila u plan štrajka te potvrdila informaciju da će štrajk biti na razini fakulteta, a obavijesti s Odsjeka za studente stizat će tijekom sutrašnjega dana.

foto: MojFaks

"Svi su pozvani i svi su obaviješteni o štrajku! O tome tko hoće, a tko neće podržati štrajk - individualna je odluka svakoga od nas", dodaje. Također, poziva sve studente i sve zaposlenike Filozofskoga fakulteta na sutrašnji sastanak koji će biti u 11 sati u dvorani D-7 gdje će svi dobiti točne informacije i upute o štrajku koji će biti u četvrtak.

Na FSB-u i FER-u čekaju vijesti od strane profesora


S druge strane, nimalo drugačija situacija ne odvija se ni na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Studenti nisu obaviješteni i ne znaju što će biti sa štrajkom u četvrtak. "Nemamo nikakvih informacija, nitko ništa ne govori, ali navodno da će to biti odluka koja ovisi o svakom od profesora tako da čekamo obavijesti od profesora", govori nam student FSB-a.

Ovo je uglavnom klima na većini fakulteta. Grupe studenata prepune su poruka o tome da svi prate stranice odsjeka na kojima studiraju i čekaju obavijesti profesora.

Ovakvih savjeta među studentima je sve više...foto: screenshot@Facebook

S još većim upitnikom nad glavom studenti su FER-a: "Nemam pojma da će štrajk biti u četvrtak, ne čitam vijesti i nisam upućen. Ali ako će javiti da nastave nema, neću doći." Mišljenja ovoga sugovornika dijeli još jedan student FER-a koji nam govori: "Čuo sam za štrajk, ali nismo dobili upute za taj dan. Čekat ću obavijesti profesora pa ću vidjeti hoću li doći ili ne, sve ovisi o njima". Još jedan student FER-a u razgovoru potvrđuje da će štrajk biti: "Ja sam čuo da će štrajk biti na razini fakulteta, svakako će štrajkati!"

Iz priloženoga vidimo da su studenti pomalo zbunjeni aktualnom situacijom te da nisu upućeni ni obaviješteni o tome što će se zapravo odvijati i na koji način na sam dan štrajka u četvrtak 24.10. Vjerujemo da će odgovori i obavijesti uskoro pristići i da će studenti skinuti sve upitnike nad glavom, a ujedno jednim velikim uskličnikom potvrditi i pridružiti se štrajku!

V.S.
foto: MojFaks


štrajksindikatifakultetiFFZGFSB. FERstudentistudent


Prati nas na Instagramu!