Vodič za brucoše

Na osječkom Sveučilištu student zaražen koronavirusom... Ostali ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: 'Kako mogu i dalje inzistirati na održavanju ispita uživo?'

MojFaks | Akademska četvrt, 25.06.2020.Na osječkom Sveučilištu student zaražen koronavirusom... Ostali ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: 'Kako mogu i dalje inzistirati na održavanju ispita uživo?'

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, ispiti se i dalje održavaju uživo...

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, doznajemo od studentice ovog Sveučilišta koja je željela ostati anonimna (podaci poznati redakciji). U posjedu smo i službenoga maila kojima prodekanica za nastavu, izv. prof. dr. sc. Emina Berbić-Kolar, studente upozorava na oprez i pridržavanje svih mjera zaštite od zaraze ovim virusom.


...150 eura ili 1250 dolara: Zbog COVID-19 ove zemlje nude financijsku pomoć studentima! A Hrvatska?...


Jedan potvrđeni slučaj zaraze, a ispiti i dalje na faksu?


"Nadalje vas molim da poštujete upute koje sam vam u nekoliko navrata napisala i poslala, od držanja fizičke distance, boravka do 20 osoba u učionici istovremeno, obavezne dezifekcije ruku pri ulasku u zgradu, poštivanja rasporeda održavanja ispita, ujedno vas molim da se ne zadržavate u prostorima Fakulteta ili ispred njega", piše prodekanica u svome mailu studentima uz zaključak da se nada da će ovo ostati jedini slučaj zaraze na ovoj instituciji.


...Kako je život stao zbog korone: Sve najvažnije PROMJENE i ZABRANE koje su utjecale na studente – dan po dan...


Unatoč dobronamjernom upozorenju prodekanice, studenti su prestrašeni i nevoljko polažu ispite uživo jer strahuju od zaraze. Naša sugovornica čak tvrdi da se neke mjere osiguravanja higijenske ispravnosti prostorija ne poštuju, a grupama studenata širi se i neprovjerena informacija da je zaraženi kolega na respiratoru.


I mi smo ugroženi –na faksu studiraju trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s respiratornim bolestima...


"Dezinfekciju prostora i zračenje učionica između studenata nismo nikad vidjeli... Razmaka za vrijeme pisanja ispita ima, ali ne po propisima", kaže. Također, neke studente s rubnom temperaturom (37,1) navodno su slali "na hlađenje" prije polaganja ispita (u posjedu smo screenshotova prepiske studenata).


"Nisu samo stariji profesori ugroženi... I nas studenata ima iz rizičnih skupina – ima kolegica trudnica, jedna kolegica je starije životne dobi, par kolegica ima respiratorne bolesti...", nastavlja.


Dodaje da se dosad nisu nikome požalili jer strahuju "od stigmatizacije i reakcije od strane profesora koji zahtijevaju pisanje ispita u prostorima fakulteta."


...83% studenata ne želi ljeto provesti na faksu: 'Koja je onda svrha online nastave?' Evo koga krive i što poručuju profesorima...


Nije joj jasno zašto se i dalje inzistira na polaganju ispita na fakultetu i rješenje problema vidi u polaganju ispita online (što je svakako u skladu s preporukama Nacionalnog stožera i HZJZ-a) ili odgađanju za neki kasniji termin.


"Ne moraju nam dati pisanje online, ako misle da ćemo prepisivati... Nego neka nam omoguće kasnije pisanje ili prenošenje predmeta... Pa kasnije polaganje", zaključuje naša sugovornica. "U onom baš kriznom periodu od ožujka nismo ni imali predavanja, jedino je profesor iz matematike bio ažuran i slao nam ppt sa gradivom. Od ostalih ni traga ni glasa do početka petog mjeseca kad su nam svi poslali svoje zaostatke i zadatke kojih je bilo mali milijun u kratkom periodu", očajna je ova studentica.


Od Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera zatražili smo komentar na informacije koje nam je pružila studentica, no do trenutka objavljivanja ovog članka isti nije stigao. Svakako ćemo ga objaviti naknadno.


L.B./foto: Adriana Iacob via Shutterstock


Sveučilište J. J. StrossmayerakroonavirusFakultet za odgojne i obrazovne znanostirespiratorpolaganje ispita uživo