Vodič za brucoše

Održan okrugli stol na temu izmjena HKO-a: Kako će se riješiti status stručnih studija?

MojFaks | Akademska četvrt, 27.03.2017.Održan okrugli stol na temu izmjena HKO-a: Kako će se riješiti status stručnih studija?

E-savjetovanje u vezi izmjena Zakona o HKO-u još uvijek traje, a vrlo je neizvjesno koji će ishod uslijediti. U petak je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HKO-u, ali nažalost bez konkretnih prijedloga.

Prijedlozi svih studenata preko e-savjetovanja u vezi izmjena Zakona o HKO-u bit će zaprimljeni do 7. travnja do kada je savjetovanje i otvoreno, a na spomenutom okruglom stolu nije došlo do slaganja između Hrvatskog studentskog zbora i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola.

Kako doznajemo od povjerenika za medije HSZ-a, Vanje Uzelca koji je ujedno bio i prisutan, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HKO-u predstavio je državni tajnik Matko Glunčić, a nakon njega uslijedili su prijedlozi drugih dionika. Radi se o prijedlozima prodekana Tončija Lazibata koji je govorio u ime Rektorskog zbora, Mislava Balkovića u ime HUP-a, Marka Lepoglavca u ime HSZ-a te Karla Kolesara kao predstavnika Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola.

...Studenti stručnih studija protiv prijedloga HSZ-a: 'Svatko treba naći mjesto na tržištu rada'...


...Diploma s Algebre i FER-a nije jednaka: Stiže rješenje problema statusa stručnih studija...


...Što se mijenja za stručne i sveučilišne studije? Izmjene HKO-a neće ići na ruku privatnim željama...


"Kamen spoticanja ovdje je Članak 6. koji uređuje diplomske studije. Glavni prijedlog ih svrstava na razinu 7.1. pod a) i b) dok alternativni prijedlog predlaže razine 7.1. za specijalističke diplomske stručne studije i 7.2. za sveučilišne diplomske studije. Sam okrugli stol nije donio puno novih informacija niti rješenja ovog problema, tako da se dalje čeka javna rasprava i svi komentari koji će biti izneseni", kaže Uzelac.


Izvor: Pixabay/Pixlr

Kako doznajemo, glavni dionici su podijeljeni na "strane" pa su se tako na jednoj strani našli Rektorski zbor i HSZ koji zastupaju alternativni prijedlog dok su s druge strane Ministarstvo obrazovanja i njihov glavni prijedlog kojeg podržava Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola.

Nove komentare Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj možete pronaći na stranicama e-savjetovanja te se uključiti u donošenje prijedloga.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


Zakon o HKO-uHKOokrugli stol


Prati nas na Instagramu!