Vodič za brucoše

Ništa kupanje, samo faks: Ove godine studenti će LJETNE MJESECE dočekati – na predavanjima

MojFaks | Akademska četvrt, 13.05.2020.Ništa kupanje, samo faks: Ove godine studenti će LJETNE MJESECE dočekati – na predavanjima

Uslijed pandemije koronavirusa nastava na svim sveučilištima u Hrvatskoj već deveti tjedan odvija se online putem.

Ulaskom u treću fazu popuštanja mjera, od ponedjeljka 11. svibnja dozvoljeno je održavanje praktičnih, laboratorijskih i umjetničkih vježbi uživo – uz striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Sveučilište u Zagrebu u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izdalo je preporuke za nastavak održavanja aktivnosti sveučilišne nastave s obzirom na pandemiju COVID 19, kojima se potiče nastavak online predavanja i provođenje online ispita. 

...KAKO ĆE ZAVRŠITI SEMESTAR? Studenti devastiranog zagrebačkog faksa bijesni: 'Nemamo nastavu, ne znamo kako ćemo polagati ispite...'...


Tijekom dva mjeseca održavanja online nastave, studenti i profesori nailazili su na niz poteškoća. Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka dodatno je otežao situaciju na pojedinim fakultetima te onemogućio povratak studenata i profesora u fakultetske prostorije do daljnjega (na Pravu i Medicini, na primjer). Ulazak u peti mjesec i vrijeme kolokvija, ispita i održavanja praktične nastave pokazalo je da studenti imaju još mnogo posla za odraditi kako bi uspješno završili ovu akademsku godinu.

Radno ljeto za studente


I dok se dekan Medicinskog fakulteta, Marijan Klarica u emisiji RTL Danas prije dvadeset dana dotakao odrađivanja nastave i nadoknade praktičnih dijelova ispita tijekom cijeloga ljeta i dekan zagrebačkog KIF-a, Tomislav Krističević, u svome obraćanju studentima sredinom travnja spomenuo je jednaku opciju: produljenje nastave tijekom ljetnih mjeseci s ciljem rješavanja zaostataka, posebice što se praktične nastave tiče.


Pojedina sveučilišta tek počinju slati službene obavijesti studentima. Tako je Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 8. svibnja 2020. godine donio odluku o izmjeni i dopuni odluke o nastavnom kalendaru za akademsku godinu 2019/2020.

Vježbe čak do početka srpnja


...Kaos u ljetnom ispitnom roku! Studenti tvrde: 'Svi okolišaju oko nastave i ispita, a nitko ništa ne zna...'....


Prema novim izmjenama, nastava u ljetnom semestru umjesto do 5. lipnja održavat će se do 26. lipnja uz iznimku Medicinskog fakulteta na kojemu će se vježbe provoditi čak do 1. srpnja.

"Znanstveno / umjetničko-nastavne sastavnice na kojima se izvode laboratorijske, kliničke i metodičke vježbe te praktikumi, terenska nastava i stručna praksa uz druge oblike nastave koji su uvjeti za izlazak na ispit održavat će nastavu do 26. lipnja 2020. godine. Iznimka je Medicinski fakultet u Osijeku gdje se izvođenje vježbi provodi do 1. srpnja 2020. godine” navodi se u Odluci.

Promjene u ispitnim rokovima


Izmjenom nastavnog kalendara, pomaknuti su i ljetni i jesenski ispitni rok. Ljetni ispitni rok trajat će od 1. lipnja do 1. kolovoza, a jesenski od 24. kolovoza do 30. rujna.

...Nejasan raspored, kolizije, previše zadaće... Više od 3 tisuće studenata ocijenilo online nastavu: Slažete li se s njima?...


Čini se da je dugo i radno ljeto pred studentima, a što vi mislite recite nam u nastavku. 

A.Z.
foto: privatna arhiva


studentiispitionline nastavaljetni ispitni rokjesenski ispitni rokizmjene


Prati nas na Instagramu!